Erbil İle Bağdat Arasındaki Bütçe Sorunu

Irak Meclisi'ndeki Kürt siyasi partiler, "daha önce sundukları önerilerin dikkate alınmadığı" gerekçesiyle 2018 bütçe tasarısının oylandığı oturumu boykot etti.

Irak Meclis Başkan Yardımcısı ve Goran (Değişim) Hareketi Milletvekili Aram Şeyh Muhammed, Kürt siyasi partiler adına mecliste düzenlediği basın toplantısında, "2018 bütçe tasarısı oylamaya sunulmadan önce tartışmalara neden olan maddeler üzerinde anlaşma sağlanması için Irak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı'nın bir araya geleceği bir üçlü toplantı yapılmasının planlandığını" ifade etti.

Bütçe tasarısının oylamasına geçilmeden önce söz konusu üçlü toplantının yapılması gerektiğini belirten Muhammed, ancak sürpriz bir şekilde direkt tasarının meclisten geçmesi için okunmaya başlandığını söyledi.

Muhammed, 2018 bütçe tasarısında anayasaya aykırı maddeler olduğunu ileri sürdü.

Öte yandan Irak Meclisi'ndeki Kürt siyasi partiler de konuya ilişkin ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Irak Başbakanı (Haydar el-İbadi) ve diğer siyasi partilerle gerçekleştirilen onlarca görüşme ve uluslararası tarafların girişimine rağmen, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) anayasal hakkı olan bütçedeki yüzde 17'lik payın düşürülmesi ve Peşmerge maaşları meselesinin yanı sıra pek çok önerimiz göz önünde bulundurulmayarak yerine getirilmedi. Her zaman olduğu gibi, çoğunluk siyaseti yine Irak'ın önemli bir unsurunu göz ardı etti. IKBY halkının taleplerinin görüşülmesi için üçlü toplantının yapılması dahi beklenmeden direkt tasarının oylanmasına gidildi."

Irak Meclisi'nde 2018 bütçe tasarısının oylaması için yapılan oturumda, 12 madde oy çokluğuyla kabul edilirken diğer maddelerin oylanmasına 3 Mart Cumartesi günü yapılacak oturumda devam edilecek.

328 milletvekilinin yer aldığı Irak Meclisi'nde 62 Kürt milletvekili bulunuyor.

- Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe sorunu

Irak'ta daha önceki yıllarda bütçe, kentlerdeki nüfus yapısına göre değil daha çok Bağdat ile Erbil arasında yapılan siyasi ittifaklara göre şekilleniyordu. Söz konusu ittifaklar neticesinde ülke bütçesinden yüzde 17’lik gibi önemli bir payı IKBY alıyordu. Geliri büyük ölçüde petrole dayanan Irak'ın 2018 yılı bütçesinde, geçmiş yıllardakinin aksine IKBY'ye yüzde 12,67'lik bir bütçe ayrıldı. Başbakan İbadi'nin düzenlenmesinde kişisel olarak katkısı olduğu ve bu oranı kendi kalemiyle taslak metin üzerine yazdığı ifade ediliyor.

Kaynak: AA