Biga'da Orman Yangınlarını Değerlendirme Toplantısı

Biga Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman yangınları değerlendirme ve mücadele hazırlık toplantısı yapıldı.

Biga Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıya, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Orman Bölge Müdür Refik Ulusoy, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Tarık Bişirgen, Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç, Emniyet Müdürü Alaaddin Tekin, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kıvanç Işık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca, Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Dr. Muhammet Akkaya, Orman işletme Şefleri ve muhtarlar katıldı.

Kaymakam Mustafa Can, burada yaptığı konuşmada, Biga'nın yüzde 41'lik kısmının ormanlarla kaplı olduğunu anımsattı.

İlçede meşe ve kızılçam türlerinin yaygın olduğunu aktaran Can, "Geçen yıl 4 bin 590 dekarlık alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları başarı ile gerçekleştirildi. Bu yılda hedefimiz 7 bin dekar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları yapmaktır. Biga ormanları, yılda 300 günden fazla rüzgarlı gün olması sebebiyle 28 bin hektarlık genç orman varlığından dolayı orman yangınlarına birinci derecede hassas bir bölgede yer almaktadır. Karabiga sahası ise en riskli alandır.

Son on yılın ortalamasına baktığımızda ilçemizde 3 büyük orman yangını, 63 açık alan yangını gerçekleşmiş 8 hektarlık ormanlık alan yok olmuştur. Geçen yıl ise bir orman yangını gerçekleşmiş ve 40 dönümlük alan yok olmuştur. Orman yangınları ile mücadelede en iyi yöntem koruyucu ve önleyici tedbirlerdir. Üzücü olan orman yangınlarının yüzde 95'inin insan eliyle gerçekleşen sebeplerden kaynaklanmaktadır." dedi.

Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç da yangınlarla mücadelede 3 adet yangın gözetleme kulesi, 4 adet yangın ilk müdahale ekip merkezi, 4 adet arazöz, 1 adet su ikmal aracı, 1 adet ilk müdahale aracı ile orman yangınlarıyla mücadele edildiğini kaydetti.

Kaynak: AA