'ABD Güneşin Altındaki Her Şeyi Düzeltebilecek Memleket Değil'

Tarihçiyazar Prof. Dr. Ortaylı: 'Allah coğrafyayı herkese kendine göre dağıtmış. Kürdistan'ın ne işi var Akdeniz'de? Hiçbir şekilde ana coğrafyasının denizcilikle alakası yok' 'Kim bunu teşvik ediyor? Geri zekalı değil ama ahlaksız bir herif Trump ve onun etrafındakiler. ABD, güneşin altındaki her şeyi düzeltebilecek bir memleket değil'

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "ABD güneşin altındaki her şeyi düzeltebilecek bir memleket değil." dedi.

Ortaylı, Vergi Müfettişleri Derneğince düzenlenen "Ortadoğu ve Türkiye Konferansı"nda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Vergi kaçakçılığına ilişkin bir soru üzerine Ortaylı, "Vergi toplayacak devletin birinci ilkesi, makul vergi koymak. Makul vergi koyar ki alır. Alınmayacak olanı koyarsan kaçırır millet, herkes kazancını saklar. Rusya o işi şimdi ziraat ile halletmeye başlamış. Koskoca Rusya, tarihinde ilk defa çiftlikleri doğru dürüst işletmeye başladı." ifadelerini kullandı.

- "Kürtler mi denize çıkacak?"

Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin soru üzerine ise Ortaylı, Afrin'de Türk ordusunun artık içeri girdiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu saatten sonra bazılarının yaptığı gibi askerlik mi öğreteceğiz? Olmaz. 'Hatay'a niye girdik?' derseniz, iyi ki girmişiz. Kürtler mi denize çıkacak? Bazı şeyleri kabul etmek zorundasınız. İnsan Kürt varlığını kabul edebilir fakat Kürt varlığının Akdeniz'de işi yoktur. İsviçreliler iniyor mu? Yok. Ermenistan inmeye kalkıyor mu? Bıraksan inerler, onlar da pek akıllı değildir. Zavallı Afganistan diyor mu? Hiçbir zaman demez. Kazakistan'ın öyle bir problemi yok. Allah coğrafyayı herkese kendine göre dağıtmış. Kürdistan'ın ne işi var Akdeniz'de? Hiçbir şekilde ana coğrafyasının denizcilikle alakası yok. Kim bunu teşvik ediyor? Geri zekalı değil ama ahlaksız bir herif Trump ve onun etrafındakiler. Ne alakası var? ABD güneşin altındaki her şeyi düzeltebilecek bir memleket değil."

Ortaylı, bazı ülkelerin Türkiye'ye karşı çok açık şekilde olumsuz politikalar güttüğünü söyledi.

Bu dünyada Türklerin işinin çok zor olduğunu ifade eden Ortaylı, çok akıllı ve çok rafine olmak gerektiğini vurguladı.

- "Çocuk istismarı her toplumda vardır"

Çocuk istismarı konusundaki soruya da yanıt veren Ortaylı, bunun her toplumda görüldüğüne işaret etti.

Bu konunun, Türkiye'de üstü örtüldüğü için şimdi patladığını belirten Ortaylı, "Her toplumda inanılmayacak boyutlarda vardır. Bu sosyolojik bir vakadır. Bizde şimdi kültürel olarak patladı. Asıl burada önemli bir olay var, o da namus cinayeti. Bu bir felakettir. Bu bir bölgesel sakatlıktır. Kürt kadınları, milletvekilleri susuyor. Asıl onların bu işe el atması gerekir. Çünkü bölgesel bir olay." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA