ABD'deki Vietnamlı Göçmenlerden Yetkililere Dava

Avukatlar, Trump yönetiminin, Vietnam hükümetine baskı yapmak amacıyla ülkedeki bazı Vietnamlıları tutukladığını ileri sürdü.

ABD'deki Vietnamlı göçmenler, herhangi bir neden gösterilmeden sınır dışı edilmek üzere tutuklandıkları gerekçesiyle dava açtı.

Göçmenlerin avukatları, Başkan Donald Trump yönetiminin, 1995'te imzalanan ülkeye geri gönderme anlaşmasının kapsamını genişletmesi için Vietnam hükümetine baskı yapmak amacıyla ülkedeki bazı Vietnamlıları tutukladığını ileri sürdü.

Anlaşmanın sadece 1995'ten sonra ABD'ye giden Vietnamlı göçmenlerin ülkelerine geri dönüşüne izin verdiğine işaret eden avukatlar, ülkedeki Vietnamlı göçmenlerin büyük bir kısmının 1975'te geldiğini belirtti.

Los Angeles'taki Asyalı Amerikalılar için Adalet Derneği Başkanı Laboni Hoq, "Vietnam hükümetini bu insanları geri almaya ikna edebileceklerini düşünerek Vietnamlıları tutukluyorlar." dedi.

Vietnam hükümeti, 1995'te imzalanan ve iki ülke ilişkilerinin yenilenmesini öngören anlaşamadan sonra ABD’ye giden Vietnamlı göçmenlerin ülkeye geri dönüşüne izin veriyor. Vietnam hükümeti, bu anlaşmadan önce ABD’ye giden Vietnamlı göçmenlerin ülkeye geri dönüşüne izin vermeyeceğini açıklamıştı.

ABD yetkililer, 2017'de yıllardır ABD'de yaşayan ve anlaşma koşullarından yararlanamayan Vietnamlı göçmenleri tutuklamaya başlamıştı. Yaklaşık 10 bin Vietnamlı göçmen için sınır dışı kararı alındı. Bunların büyük bir kısmını çeşitli suçlardan mahkum edildikleri gerekçesiyle yeşil kartlarını kaybeden Vietnamlılar oluşturuyor.

ABD Nüfus Sayım Bürosuna göre, ülkede yaklaşık 1,3 milyon Vietnamlı göçmen yaşıyor.

Kaynak: AA