'2018'De İhracatımızı 18 Milyar Dolara Çıkaracağız'

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan: 'Ocak ayındaki ihracat performansımız yıllık ihracattaki artışı destekler nitelikte. 2018 yılında ihracatımızın 1718 milyar dolar bandında gerçekleşmesini bekliyoruz' '2018 yılında inşaat sektörünün yüzde 45 büyüme gerçekleştirmesini bekliyoruz'

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, "Ocak ayındaki ihracat performansımız yıllık ihracattaki artışı destekler nitelikte. Dolayısıyla 2018 yılında ihracatımızın 17-18 milyar dolar bandında gerçekleşmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye İMSAD'dan yapılan açıklamaya göre, derneğin 36'ncı Olağan Mali Genel Kurulu'nda, Ferdi Erdoğan'ın başkanlık süresinin 3 yıla çıkarılmasına, böylece Türkiye İMSAD Başkanlığı'nı iki yıl daha sürdürmesine karar verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Erdoğan, 34 yıldır faaliyetlerini sürdüren Türkiye İMSAD'ın üyeleriyle birlikte ülke kalkınmasına, yatırımları ve ticari faaliyetleriyle, oluşturduğu istihdamla, dış ticaretteki başarısıyla en yüksek katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarından biri konumunda olduğunu belirterek, "Bizler bu ülkenin sanayicileri, inşaat sektörünün temsilcileri olarak, ülkemize ve sektörümüze fayda sağlayacak çalışmalarımızı yapmakla birlikte, birtakım eksiklere de dikkat çekmeyi görev bildik." değerlendirmesinde bulundu.

İnşaat sektörü büyüdükçe ülke ekonomisinin de büyüdüğünün altını çizen Erdoğan, "2017 yılında inşaat sektöründe büyüme 3. çeyrekte hızlandı ve yüzde 18,7 oldu. Türkiye Ekonomisi 2017 yılının 3. çeyreğinde yüzde 11,1 büyüme gösterdi. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde büyümeler yüzde 5,6 ve 5,5 olarak revize edildi. Böylece yılın ilk 9 ayında inşaat sektörü yüzde 9,9, Türkiye ekonomisi yüzde 7,3 büyüdü. Bu verilerden hareketle 2018 yılında inşaat sektörünün yüzde 4-5 oranında büyüme gerçekleştirmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Dış ticaretteki gelişmeleri detaylı izliyoruz"

Erdoğan, Türkiye'nin en güçlü sanayi kollarından birini temsil ettiklerini belirterek, 100'ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, iç pazar büyüklüğünün şu anda tahmini 97 milyar dolar olduğunu kaydetti.

2017 yılı toplam pazar büyüklüklerinin de 113,4 milyar dolar olmasını beklediklerini aktaran Erdoğan, 2017 yılındaki 16,4 milyar dolarlık toplam ihracat ile sektörün Türkiye toplam ihracatındaki payının yüzde 10,4, cari açığa katkısının ise yüzde 183 olduğunun bilgisini verdi.

Ferdi Erdoğan, sektörün ocak ayına oldukça iyi başladığını belirterek, "2016 yılındaki 15,24 milyar dolarlık ihracatın ardından 2017 yılındaki 16,4 milyar dolarlık ihracat ile yılı iyi kapadığımızı söyleyebiliriz. Ocak ayındaki ihracat performansımız yıllık ihracattaki artışı destekler nitelikte. Dolayısıyla 2018 yılında ihracatımızın 17-18 milyar dolar bandında gerçekleşmesini bekliyoruz. İthalatımız ise 2017 yılında 8,9 milyar dolar oldu. 2016 yılında bu rakam 9,3 milyar dolardı." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, bu yıl itibarıyla yeni bir endeksi daha hayata geçirdiklerini anımsatarak, İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksleri ile amaçlarının, inşaat malzemeleri sanayisinde yer alan ürünlerin dış ticaret mutlak verilerini derlemek ve bu veriler yardımıyla dış ticaretteki gelişmeleri detaylarıyla izlemek ve değerlendirmek olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA