İzmir Teknoloji Üssü Urla'ya Kurulacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir’de kurulması planlanan Teknoloji Üssü’nün bölgenin potansiyelini, gücünü ve imkanlarını bütünleştiren, dev bir proje olduğunu belirterek, "Teknoloji Üssü’nde toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesi, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam sağlanması ve 15-20 milyar TL GSYİH oluşturabilecek kapasitede olması planlanmaktadır" dedi.

İzmir Teknoloji Üssü Urla'ya Kurulacak
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir’deki kamu kurumlarının, üniversitelerin, teknoloji geliştirme bölgelerinin ve iş dünyası sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı, İzmir Teknoloji Üssü Çalıştayına katıldı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) düzenlenen çalıştayda konuşma yapan Bakan Özlü, "İzmir’in sahip olduğu sanayi potansiyelini, bütün unsurlarıyla birlikte harekete geçirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin sanayi üretiminin yüzde 10’unu gerçekleştiren İzmir; bilim ve teknolojide de, en ön saflarda yer alabilecek imkanlara sahiptir. İzmir Teknoloji Üssü Projemiz; İzmir’in potansiyelini, gücünü ve imkanlarını bütünleştiren, dev bir projedir. İzmir Teknoloji Üssü; ülkemizin topyekün teknoloji geliştirme kapasitesinin artırılmasına hizmet edecektir. Bugün düzenlenen çalıştayın en önemli amacı; kurulacak teknoloji üssünü planlarken, tüm paydaşların görüşlerini ve önerilerini almaktır" dedi.



Urla’da kurulacak

İzmir Teknoloji Üssü’nün, İzmir’in ve Türkiye’nin şartlarına uygun olması için bugüne kadar çok sayıda görüşme yapıldığını anlatan Bakan Özlü, üssü tasarlarken burada hangi sektörlerin olacağı, hangi tür yatırımcıların ve şirketlerin yer alacağı, ne tür hizmetlerin verileceği, kamusal teşvik ve destek sisteminin nasıl olacağı, burada yer alçak şirketlerin, yeterli finansmana ulaşmaları için neler yapılacağı, en yetkin insan kaynağının buraya nasıl çekileceği gibi, birçok sorunun cevabını bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Bir yıldan fazla bir süre önce başlayan çalışma kapsamında, üssün, Urla’da yaklaşık 9,5 milyon metrekare arazi üzerinde yapılmasını planladıklarını kaydeden Bakan Özlü, şöyle devam etti:

"Teknoloji Üssü’nün arazisine ait jeolojik etüt çalışmaları tamamlanmıştır. Ancak, arazi imar çalışmaları devam etmektedir. İzmir Teknoloji Üssü; uçtan uca her şeyin yer aldığı bir ekosistem olacaktır. Bu ekosistemde; global büyük yatırımcıların, lider Türk şirketlerimizin, büyük ve orta ölçekli şirketlerimizin, laboratuvarlar, prototip atölyeleri ve sosyal donatıların olması planlanmıştır. Teknoloji Üssü’nde; toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesi, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam oluşturulması, 15-20 milyar TL GSYİH yaratabilecek kapasitede olması planlanmaktadır. Bahsedilen hedeflere ulaşılması için, yönetim modelinin tasarlanması dahilinde, yeni bir ortaklık yapısı üzerinde de çalışılmaktadır."

"Uluslararası cazibe merkezi olmalı"

Türkiye için en doğru tasarımı bulmak; mevcut teknoloji geliştirme bölgelerinin geleceği açısından oldukça önemli olduğuna işaret eden Bakan Faruk Özlü, "Zira, bugün tasarlanan model, bütün teknoloji geliştirme bölgelerimize örnek olacaktır. Bu çerçevede, teknoloji üssüne yönelik belli hususların dikkate alınması faydalı olacaktır. Bunlardan birincisi, kümelenme sinerjisinden tam faydalanabilmek ve kaynakları en etkin biçimde kullanabilmektir. İkinci husus; bu üssün küresel bir iddiasının olmasıdır. Burada üretilecek teknolojiler; kopya değil, diğer ülkelerin peşinden koştuğu, ’Türk Teknolojisi’ niteliğinde olmalıdır. Üçüncü husus ise; bu üssün sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası bir cazibe merkezi olmasıdır. Tüm bu çabalarımız; ’Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye’ hedefimize ulaşmak içindir. Türkiye, bu hedeflere ulaşabilecek enerjiye, insan kaynağına ve motivasyona sahip bir ülkedir. Bütün mesele; inanmak ve gayret göstermektir" diye konuştu.



"Biz hükümet olarak, bilimi ve teknolojiyi, stratejik alanlar olarak görüyoruz"

Türkiye’yi, küresel dönüşüme ve Sanayi 4.0’a hazırlamak için hamleler yaptıklarını belirten Bakan Özlü, "Sanayi savaşında, elimizi güçlendirecek en önemli aracın, bilim ve teknoloji olduğunu biliyoruz. Cephaneliğimizi; bilim ve teknoloji ile dolduruyoruz. Kaybedecek bir saniyemiz bile yoktur. Zamanla yarışmak, hatta zamanın önüne geçmek zorundayız. Bir yandan sanayide milli ve yerli duruşumuzu güçlendirirken, diğer yandan, sanayi ve teknoloji hamlemizi hayata geçiriyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizle, rekor kıran patent sayımızla, organize sanayi bölgelerimizle, bilim merkezlerimizle, mega endüstri bölgelerimizle; büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru ilerliyoruz. Teknoloji Üssü projelerimiz; sanayimiz için kaldıraç vazifesi görecektir" şeklinde konuştu.



Teknoloji Üssü İzmir Projesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sürekli gelişen ve dijitalleşen çağımızın gerekliliklerini karşılayacak bir sanayi ve teknoloji hamlesinin yol haritasını oluşturmaya hazırlığı içerisinde. Bu amaç doğrultusunda, Türk ekonomisine katma değer sağlayacak ve belirlenen sektörlerde rekabetçiliği artıracak büyük çaplı projeleri belirlemek ve desteklemek adına bir çalışma başlattı. Bu çalışmanın bir parçası olarak Bakanlık, İzmir’de, Türkiye’de lider ve uluslararası çapta bir Teknoloji Üssü oluşturulması planlıyor. Bu üsse, tüm dünyadan sektöründe öncü olan şirketleri ve akademik kurumları, yüksek potansiyele sahip girişimcileri ve en yetkin insan kaynağını çekmeyi hedefliyor.
Kaynak: İHA