İTB'nin Resmi Statüsünün İadesi Talebiyle Açtığı Dava

İTB avukatı Kara: “1984'ten bu yana devam eden bir davadan söz ediyoruz. Bu, Yunanistan’ın ayıbıdır” SYRİZA Milletvekili Zeybek: 'İTB'nin tabelasını asması ve geçmişte olduğu gibi kanunlar çerçevesinde yeniden faaliyet göstermesi gerekiyor” İTB Başkanı Ahmetoğlu: “AİHM kararı, mutlaka uygulanmalı ve Batı Trakya Türklerinin kurmuş olduğu derneklerin resmiyeti iade edilmeli”

Batı Trakya’da İskeçe Türk Birliğinin (İTB), "Yunan mahkemelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına adaptasyonu"na yönelik yasal düzenlemeden sonra resmi statüsünün iadesi için açtığı dava, Trakya İstinaf Mahkemesinde görüşüldü.

İTB avukatlarından Ahmet Kara, Gümülcine Adliyesi'ndeki davanın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, İTB davasının 1984'ten bu yana devam ettiğini anımsatarak, “Beklentimiz, AİHM kararı doğrultusunda İTB’nin kapatılmasına ilişkin mahkeme kararlarının ortadan kaldırılması ve resmiyetinin iade edilmesi.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’da kısa bir süre önce yapılan yasal düzenlemenin AİHM’de kazanılan davaların yeniden görüşülmesine olanak sağladığını belirten Kara, “Buna göre yasal başvurumuzu yaptık. Duruşma, dosya üzerinden yürümekte. Bununla Trakya İstinaf Mahkemesinin, 2002 yılında, İTB’nin alt mahkemelerce kapatılmasını onaylayan kararının iptalini ve derneğimizin resmiyetinin iadesini talep ettik. İTB, 2008 yılından itibaren AİHM’in lehine vermiş olduğu kararının uygulanmasını bekliyor.” diye konuştu.

Kara, mahkemeden olumsuz yönde bir karar çıkması durumunda yasal mücadelenin devam edeceğine dikkati çekerek, “Artık bunun burada sonlandırılması lazım. 1984 yılından beri 33 yıldır devam eden bir davadan söz ediyoruz. Bu, Yunanistan’ın bir ayıbıdır.” dedi.

İTB’nin Trakya İstinaf Mahkemesindeki duruşmasını izleyen Radikal Sol İttifak Partisi (SYRİZA) İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek de Yunanistan'da, AİHM kararlarına Yunan mahkemelerinin adaptasyonuna yönelik yasal düzenlemeden sonra “İTB’nin tabelasını asması ve geçmişte olduğu gibi kanunlar çerçevesinde yeniden faaliyet göstermesi gerektiğini” söyledi.

Bu konudaki yasal düzenlemenin arzu edilen şekilde olmamakla İTB’ye yeniden itiraz hakkı tanıdığını ifade eden Zeybek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mahkemeler bu konuda ne kadar bağımsız kalabilecek, bunu birlikte göreceğiz. Ancak iş burada bitmeyecek. Olumsuz yönde bir karar çıkması durumunda AİHM’e başvuru olacak ve bu süreç devam edecek. Hak ettiğimiz şekilde, tabelanın tekrar asılmasına kadar mücadelemiz devam edecek.”

İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, AİHM'nin kararından sonra İTB’nin resmiyetinin iadesinin uluslararası hukukun bir gereği olduğuna ve aynı zamanda Yunanistan demokrasisi açısından da önem taşıdığına işaret ederek, “AİHM kararı mutlaka uygulanmalı ve Batı Trakya Türklerinin kurmuş olduğu derneklerin resmiyeti iade edilmeli. Bunun aksi olması, Batı Trakya Türklerine karşı olan olumsuz bakış açısının devam ettiği anlamına gelecek.” ifadesini kullandı.

Dava ile ilgili kararın 3 ay içinde açıklanması bekleniyor.

Duruşmada Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Başkanı Mustafa Aliçavuş ve SYRİZA İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek'in yanı sıra azınlık kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de hazır bulundu.

Batı Trakya’da, isminde “Türk” kelimesi olduğu gerekçesiyle 1983’te mahkeme kararıyla kapatılan İTB, iç hukuk yollarının sonuçsuz kalmasıyla 2005'te konuyu AİHM’e taşımıştı. 2008'de karara bağlanan davada AİHM, Türk azınlığa ait derneklerin kapatılmasıyla "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin örgütlenme hakkıyla ilgili 11'inci maddesinin ihlal edildiği” görüşüne vararak Yunanistan’ı mahkum etmişti.

Öte yandan Yunan mahkemelerinin AİHM kararlarına adaptasyonuna yönelik yasal düzenleme, muhalefet partilerinin itirazı üzerine, "Milli güvenlik söz konusu olduğunda karar uygulanmayabilir" ifadesi eklenerek ekim ayında Yunan Parlamentosunda onaylanmıştı.

Kaynak: AA