AKİB'in Ocak Ayı Demir-Çelik İhracatı Yüzde 48 Arttı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) demir ve demir dışı metaller-çelik sektörünün 2018 yılı Ocak ayı ihracatı yüzde 48 arttı.

AKİB'in Ocak Ayı Demir-Çelik İhracatı Yüzde 48 Arttı
AKİB’ten yapılan açıklamaya göre, 2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, Türkiye demir ve demir dışı metaller-çelik sektör ihracatı, 2017 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 30 oranında artış ile 1.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise demir ve demir dışı metaller-çelik sektörü 177 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı.

2018 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, Akdeniz İhracatçı Birlikleri demir ve demir dışı metaller-çelik sektörü ihracatının, 2018 yılı Ocak ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 48 artış kaydettiğini ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplam ihracatındaki payının yüzde 17 olduğunu belirterek, “Akdeniz İhracatçı Birlikleri demir ve demir dışı metaller-çelik sektörünün Türkiye geneli sektör ihracatındaki payı yüzde 10 oldu” dedi.

Ulubaş, ülke rakamlarına da değinerek, “2018 yılı Ocak ayı Akdeniz İhracatçı Birlikleri demir ve demir dışı metaller-çelik sektörü ihracatında ilk sırada yer alan Irak’ta yüzde 11, üçüncü sırada yer alan Mısır’da ise yüzde 15 düşüş var. Ancak bu düşüşü Hollanda’ya yapılan ihracatta yüzde 62 oranında, Yemen’e ise yüzde 269 oranındaki artışla kapatıp toplamda yüzde 48 oranında artışa ulaştık” diye konuştu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri demir ve demir dışı metaller-çelik sektörü ihracatından yüzde 23 oran ile en büyük paya sahip demir çelik yassı kaplama ürün grubunda 2018 yılı Ocak ayında bir önceki yıla kıyasla 39 milyon dolar ihracat artışı yaşandığını dile getiren Ulubaş, demir çelik filmaşin dışında en çok ihraç edilen ürün gruplarında gerçekleşen ciddi artışlara dikkat çekti.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri demir ve demir dışı metaller-çelik sektöründe bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grupları demir çelik yassı kaplama, demir çelik çubuk, demir çelik boru, demir çelik filmaşin oldu. Yine bu dönemde Akdeniz İhracatçı Birlikleri demir ve demir dışı metaller-çelik sektöründe en çok ihracat ise Irak, Hollanda, Mısır, Birleşik Krallık, Yemen, Fildişi Sahili, İsrail, Fas, Suudi Arabistan ve Almanya’ya gerçekleşti.
Kaynak: İHA