Ağız Diş Sağlığı İle İlgili Doğru Sanılan Yanlışlar

Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden Diş Hekimi Elif Nilda Özbay, diş sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Ağız Diş Sağlığı İle İlgili Doğru Sanılan Yanlışlar
“Sağlıklı dişlere sahip olmak için sadece dişlerimizi fırçalamak yeterli değildir. Nasıl fırçaladığımız ve yanında hangi uygulamaları yaptığımız da çok önemlidir” diyen Dt. Özbay, diş bakımı hakkında genel olarak yapılan yanlışları anlattı ve diş sağlığı için önemli bilgiler verdi. Dt. Elif Nilda Özbay, “Hepimizin bildiği gibi günde en az iki kere, sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce, dişlerimizi mutlaka fırçalamamız gerekmektedir. Ancak fırçalama işlemiyle dişler arası yüzeylere ulaşamadığımız için günde en az bir kere de yatmadan önce diş ipi kullanmalıyız. Bu sayede oluşacak bakteri plaklarına engel olabiliriz. Dişlerimizi ileri-geri yani yatay yönde gidip gelerek yapılan fırçalama herkesin düştüğü bir yanlıştır. Fırçalama yapılırken ağzımızın hafif açık konumlandırılıp diş etinden dişe doğru yani üst çenede yukarıdan aşağıya, alt çenede de aşağıdan yukarıya doğru tek yönlü süpürme hareketi yapmamız gerekmektedir. Çiğneme yüzeylerini de fırçaladıktan sonra son olarak dilin ve damakların da fırçalanması gerekmektedir” dedi.



"Süt dişleri çok önemli"

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru sanılan bazı yanlışlar olduğunu hatırlatan Dt. Elif Nilda Özbay, “Vatandaşlarımız arasında ‘Çoçuk dişleri iğne ile çekilirse bir daha çıkmaz’ diye düşünenler var. Bu yanlıştır ve önemli olan hangi dişin çekildiğidir. Dişin iğne ya da başka bir şey ile çekilmesinin bir önemi yoktur. Yine, halk arasında süt dişlerinin yerine daha sonra kalıcı dişler geleceğinden süt dişlerinin önemi yoktur düşüncesi çok yaygın bu da yanlış bir düşüncedir. Süt dişleri kapladıkları alanla kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için yer tutmaktadır. Bu sebeplerle süt dişleri çok önemlidir. Süt dişi çürüklerinde de ağrı oluşur. Ağrı yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Vatandaşlarımız arasında doğru olarak bilinen bir diğer konu da diş temizliği hakkında. Bir kez diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra her zaman yaptırmak gerekir diye bir düşünce var ve bu da yanlıştır. Diş taşı temizliğinde diş yüzeyine ait olmayan plak ve diş taşı temizlenir. Yani diş taşı temizliği yapılmış ya da yapılmamış olsun ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece diş taşlarının oluşumu tekrarlamaktadır. Çapraşık dişler sadece küçük yaşlarda düzeltilir algısı da yanlıştır. Diş düzeltme tedavisi her yaşta uygulanabilir" ifadelerini kulandı.

"Diş eti kanaması iltihabın belirtisi"

Bir diğer doğru bilinen yanlışın da dişleri fırçalarken, diş etlerinin kanaması normal olduğu görüşü olduğunu hatırlatan Dt. Özbay. "Diş etlerinin kanaması diş eti iltihabının en önemli belirtisidir. Tedavisi için diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Diş ağrılarına karşı vatandaşların çok sık uyguladıkları, ağrıyan dişe ağrı kesici koyma işlemi de büyük bir yanlıştır. Çünkü, dişin üzerine konulan aspirin ağrınızı dindirmediği gibi, ıstırabınızı da arttırır. Çünkü diş etinizde yara açar. Diş fırçalamasında da çok sık yanlışlarla karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de sert diş fırçası kullanıldığında dişlerin daha çabuk beyazlayacağı inancı. Bu yanlıştır çünkü herkesin diş rengi aynı beyazlıkta olmaz. Yapısal farklılığa bağlı olarak diş rengi değişiklik gösterir. Bu nedenle önemli olan diş fırçasının sertliği değil, fırçalama tekniğidir. Sert diş fırçası ile kuvvetli yapılan diş fırçalama işlemi dişin minesine zarar verebileceği gibi diş etlerinde de çekilmeleri tetikleyebilir. Son olarak, ’Diş çürükleri genetiktir, önlenemez’ diye düşünenlere çok fazla şahit oluyoruz. Bu da yanlıştır. Çürüklerin kalıtımla ilgisi olsa da ağız hijyenine gereken önemi vermek, dengeli beslenme alışkanlığı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile önüne geçilebilir” dedi.

Kaynak: İHA