Ümit Ünal Ve Demet Evgar İstanbul Modern'e Konuk Oldu

Yönetmen Ünal: 'Teyzem filmini de, en son Sofra Sırları filmini de yazarken, senaryoda bir parça kendimden bir şeyler anlattım. Yazarken de filmi çekmeye başlamıştım' Oyuncu Evgar: 'Genelde de rolümü ya şarkılarla ya da rüyalarla çalışıyorum. Yani bir şey okuyorum, yatıyorum ve kalktığımda o karakteri yaşıyorum sanki'

Yönetmen Ümit Ünal ve oyuncu Demet Evgar, İstanbul Modern Sinema tarafından düzenlenen "Yönetmenlerle Buluşma" etkinliğine konuk oldu.

İstanbul Modern'in Beyoğlu'ndaki merkezinde, yönetmen ve sinema yazarı Müge Turan'ın yönetiminde gerçekleştirilen söyleşide Ünal, sinema sektörüne 1985 yılında yönetmen Atıf Yılmaz'ın yanında asistan olarak başladığını söyledi.

Ünal, o yıllarda ilk kez kaleme aldığı "Teyzem" adlı filmin senaryosunu Müjde Ar'a okuttuğunu belirterek, "Müjde Ar, senaryoyu çok beğendi, fakat Atıf abi beğenmemişti, 'bu filmi yapmak çok zor' dedi. Gerçekten o dönemin sinemasında, ticari olarak 'Teyzem' gibi bir filmin yeri pek yoktu. Senaryonun o zamana uymayan pek çok yeri vardı, fakat Müjde hikayeyi çok beğendiği için film çekildi." dedi.

- "Hayatla olan derdimi sinemada anlatmaya çalışıyorum"

Sinemanın kendisi için ne anlam ifade ettiğine değinen Ünal, "Benim yaptığım şey, hayatla bir derdim var. Neden böyle bilmiyorum. Bu derdimi bir şekilde sinemada anlatmaya çalışıyorum. Yani devamlı aklıma görüntüler, sözler geliyor. Birtakım olaylar canlanıyor, birtakım insanlar hayal ediyorum, kafamın içinde insanlar konuşuyor. Bunları seyircilerle, diğer insanlarla paylaşmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği son filmi "Sofra Sırları"na ilişkin de bilgi veren Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teyzem filmini de, en son Sofra Sırları filmini de yazarken, senaryoda bir parça kendimden bir şeyler anlattım. Yazarken de filmi çekmeye başlamıştım. Bazı yönetmenler seti bir hikaye yaratma alanı olarak görüyorlar. Benim için ilk olarak senaryonun bitmiş olması lazım. Sonra sette bir şey değiştirmeye kalkarsak, benim yazdığım cins senaryolar çok bozuluyor. Biraz sıkı dokulu bir senaryo yapısı seviyorum. Onun için de senaryoda en ufak bir yeri değiştiğinde, 10 sahne sonra bir yer patlayabiliyor."

- "Genelde rolümü ya şarkılarla ya da rüyalarla çalışıyorum"

Ünal, "Sofra Sırları" filminin aynı zamanda İstanbul'a dönüş filmi olduğuna işaret ederek, "Ben İstanbul'a 18 yaşında geldim ve çok büyülendim. Ondan önce hep İzmir'de yaşadım. İstanbul gelinmesi gereken bir yer. Sanki Türkiye'de hayatın birçok alanı İstanbul'da yaşanıyor. Hele sinemacıysanız İstanbul dışında sinema yok gibi bir şey. İstanbul bütün resimleriyle, mekanlarıyla, hikayeleriyle herkesin hayatını aslında işgal ediyor." diye konuştu.

Vizyona 16 Şubat'ta girecek "Sofra Sırları" filminde başrol oyuncusu olarak yer alan Demet Evgar ise, filmden önce Ümit Ünal'la tanışmadıklarını, sadece sosyal medya üzerinden birbirlerini takip ettiklerini söyledi.

Evgar, Ünal'ın kendisine daha sonra filmin senaryosunu gönderdiğini ve çok beğendiğini dile getirerek, "Senaryoda ilk sahneden itibaren ben o karakteri oynamaya başladım. Çünkü kafanızda oynuyorsanız, ilk kafanızda çekiyorsunuzdur filmi. Genelde de rolümü ya şarkılarla ya da rüyalarla çalışıyorum. Yani bir şey okuyorum, yatıyorum ve kalktığımda o karakteri yaşıyorum sanki." dedi.

"Avlu" adlı yeni bir dizide rol alacağını da belirten Evgar, "Yeni bir hapishane işine başlıyoruz. Orada hapishaneye giren bir kadının özgürleşmesinin hikayesini anlatacağız. Özgürlük, nerede olduğunuzla ilgili bir şey değildir. Size dayatılan şeylerle de ilgili değildir. Şu anda hapiste yatan ve bizlerden daha özgür olan adamlar tanıyoruz." şeklinde konuştu.

- "Sofra Sırları" hakkında

Filmde Evgar'ın yanı sıra Fatih Al, Alican Yücesoy, Elit Çam ve Fırat Altunmeşe rol alıyor.

Komedi ve gerilim türündeki filmin yapımcılığını Servan Erhan Güney ve Sinan Yabgu Ünal gerçekleştirdi.

Filmin konusu ise şöyle:

"Evlendikten sonra kendini tamamen ailesine adayan, Anadolu'nun farklı köşelerinde yıllarca yaşamış Neslihan hiçbir olağanüstü olayın yer almadığı sıradan bir yaşam sürmektedir. Eşi ve etrafındaki insanların çok sevdiği bir insan, aynı zamanda herkesin takdir ettiği bir aşçıdır. Ancak sofrasına konuk olan insanların birer birer ölmeye başlaması, elde hiçbir delil olmamasına rağmen herkesin şüphelerini üzerinde toplayacaktır."

Kaynak: AA