'Türkiye Turizmde 2023 Hedefine En Kısa Zamanda Ulaşacak'

Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Karaer: 'Türkiye'nin 50 milyon turisti çok rahatlıkla ağırlayacak potansiyel ve kapasitesi var. Türkiye'nin turizmde 2023 hedefine en kısa zamanda ulaşacağına inanıyoruz' '2018'de grup olarak ciromuzda yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. 2017 yılını da 1 milyar avro ciroyla kapattık'

Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, Türkiye'nin 50 milyon turisti çok rahatlıkla ağırlayacak potansiyeli ve kapasitesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin turizmde 2023 hedefine en kısa zamanda ulaşacağına inanıyoruz." dedi.

Karaer, grubun 2017 yılı değerlendirmesini, 2018 yılı hedeflerini ve sektör öngörülerini paylaştığı basın toplantısındaki konuşmasında, Corendon Turizm Grubu'nun 1997 yılından bu yana 45 ülkede turizm faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Bu yılki turizm sezonu için Türkiye rezervasyonlarının yükselişe geçmesiyle birlikte, Türkiye yatırımlarını da artıracaklarını belirten Karaer, "Corendon Turizm Grubu birçok ülkede yatırımlar yapıyor olsa da bizim asıl destinasyonumuz ve önceliğimiz Türkiye. Türkiye turizminin geçen yıl son dakika rezervasyonlarıyla toparlanmasıyla grubumuz da 2017 yılında 2016’ya göre daha iyi bir yıl geçirdi. Bu yıl hem Türkiye turizmi hem de kendi grubumuz adına oldukça umutluyuz. Avrupa’dan aldığımız erken rezervasyon rakamları bu yıl 2015 yılı seviyelerinde bir turizm sezonu geçireceğimize işaret ediyor. Kendi tur operatörümüzün 2018 için aldığı Türkiye rezervasyonlarına baktığımızda ise tüm destinasyonlara aldığımız toplam rezervasyon artışının da yüzde 100’ün üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz.” diye konuştu.

- 2018 hedefi 3 milyon yolcu

Yıldıray Karaer, geçen yıl Türkiye’ye olan talep artışının sezon başında gerçekleşmesi sebebiyle tüm tur operatörlerinin Türkiye’ye uçak bulmakta zorlandığını anımsatarak, hem kendi tur operatörlerinin rakamları hem de çalıştıkları diğer Avrupalı tur operatörlerinden aldıkları taleplerle grup çatısı altındaki Corendon Airlines’ın filosunu bu yıl üç uçakla büyüteceklerini söyledi.

Böylelikle Türkiye’ye daha fazla uçuş düzenleyeceklerine dikkati çeken Karaer, "Grubun havayolu şirketleri, 2017 yılını yaklaşık 300 milyon avro konsolide ciro ile kapattı. 2018 sezonuna oldukça umutlu gireceğiz. Hatta 2015’teki sayıları yakalamayı hedefliyoruz. Grup bünyesindeki 3 farklı havayolu ve toplam 17 uçakla 2018’de hedefimiz 3 milyon yolcu taşımak. Aynı zamanda Corendon Airlines tarafında 2018’de yüzde 30’luk bir büyüme bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye turizmine inanıyoruz"

2018 turizm sezonu için umutlu olduklarını aktaran Karaer, Avrupa’da yükselişe geçen turizm sektörüyle birlikte Türkiye yatırımlarına da hızla devam edeceklerini dile getirdi.

Karaer, "2018 yılı Türkiye turizmi için ayağa kalkış dönemi olacaktır. Türkiye'ye gelen turist sayısı 32 milyona ulaştı. 2023 hedefi yıllık 50 milyon turist. Türkiye turizmine inanıyoruz. Türkiye'nin hemen yarın 50 milyon turisti çok rahatlıkla ağırlayacak potansiyeli ve kapasitesi var. Türkiye'nin 2023 turizm hedefine en kısa zamanda ulaşacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye yatırımları kapsamında Boeing'in yeni üretimi 737 Max 8’in mayıs ayında Türkiye’de ilk defa Corendon Airlines ile uçacağını bildiren Karaer, şunları kaydetti:

"Günümüzdeki tek koridorlu uçak modellerine göre yüzde 40 daha sessiz ve en yakın rakibine oranla yüzde 8 daha verimli olan 737 Max 8, yüzde 20 düşük yakıt tüketimi, çevreciliği ve uzun menziliyle dikkat çekiyor. Biz de yeni uçakla operasyonel verimliliğimizi artırırken yolcularımıza da daha iyi bir uçuş deneyimi yaşatmayı hedefliyoruz. Tüm gözler bu yeni uçağın üzerindeyken Türkiye’de Boeing737 Max 8'i filosuna dahil eden ilk havayolu olmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz. Filomuza yeni katacağımız 3 uçakla birlikte Corendon Airlines çalışan sayımızı da 900’e çıkararak istihdama katkı sağlayacağız.”

- "Üçüncü havalimanı turist sayısını artıracak"

Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Karaer, İstanbul'da üçüncü havalimanının faaliyete geçmesiyle birlikte, artan uçak seferleriyle Türkiye'ye gelen turist sayısının artacağını söyledi.

Karaer, Türkiye'nin turizm potansiyelinin çok yüksek olduğunu, gelecek yıllarda Türkiye'de yeni otel yatırımları yapmak istediklerini belirterek, İstanbul, Kapadokya ve Türkiye'nin diğer turizm bölgelerini değerlendirdiklerini söyledi.

Rusya'dan gelen yolcu sayısının artışına değinen Karaer, "Rusya uçuş izinlerinde özel havayolu şirketlerine mesafeliydi. Rus turistin sadece Rus havayolu şirketleriyle uçmasını istiyordu. Ama geçtiğimiz yıllarda bazı Rus şirketlerin iflas etmesiyle yolcu taşıma kapasitesinde azalma oldu. Son iki yıldır Türk bayraklı özel havayolu şirketlerine uçuş izni veriliyor. Riski dağıtarak uçuş noktamızı çeşitlendirmeyi planlıyoruz. Avrupa uçuşlarının yanı sıra doğu pazarına yönelmemiz riski azaltacaktır." şeklinde konuştu.

Karaer, yeni alacakları uçakların maliyetinin sorulması üzerine, "Yeni uçaklarımızı finansal kiralama yoluyla alacağız. Uçakların finansal kiralamalarında 10 yıla kadar kiralama yapılabiliniyor. Uçak başı maliyetimiz yıllık 5 milyon dolar olacak." yanıtını verdi.

Kaynak: AA