Suriyeli Çocuklara Acil Durum Eğitimi

Başkentte Suriyeli çocuklara yangın, sel ve su baskınları gibi hayati önem taşıyan konularda itfaiye ekiplerince eğitim verildi.

Başkentte Suriyeli çocuklara yangın, sel ve su baskınları gibi hayati önem taşıyan konularda itfaiye ekiplerince eğitim verildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, yaşları 7-11 arasında değişen Suriyeli mülteci çocuklar için İtfaiye Daire Başkanlığı ile Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği işbirliğiyle bir eğitim programı gerçekleştirildi.

Eğitimde çocuklara, itfaiyecilerin ne iş yaptığı, acil müdahalenin nasıl olduğu, tehlikeli durumlarda ne gibi önlemlerin alındığı, karşılaşılan acil durumda hangi numaraların arandığı, olası bir yangın durumunda neler yapıldığı gibi önemli konularda görsel ve işitsel yöntemlerle bilgiler verildi.

- Önce simülatörü, sonra gerçek yangını söndürdüler

Ankara İtfaiyesinde slayt gösterisi ile başlayan eğitim, uygulamalı yangın söndürme tatbikatıyla devam etti. Türkiye'de ilk kez Büyükşehir İtfaiyesinde kullanıldığı belirtilen dijital yangın söndürme platformunda yangına müdahale eden Suriyeli minikler, yangın söndürme tüpünün nasıl kullanılacağını da öğrendi.

Simülasyon üzerinde yangın söndüren 10 Suriyeli çocuk, daha sonra itfaiye eğitmenleri tarafından çıkarılan yangını, yangın söndürme tüpü ile söndürmeyi başardı.

- Özel eğitimli köpeklerle tanıştılar

İtfaiyenin arama ve kurtarma çalışmalarında görev alan özel eğitimli K-9 köpekleriyle de zaman geçiren çocuklar, tatbikatın bir parçası olarak hem eğlendi hem de öğrendi.

Eğitim alan Suriyeli mülteci çocuklar ise eğitimden duydukları memnuniyeti dile getirdi. 10 yaşındaki Emel Ahtarini, "Bugünkü eğitimde yangın söndürmeyi ve yangınla karşılaştığımızda nereyi aramamız gerektiğini öğrendik, itfaiyeci abilerle birlikte yangın söndürdük, yangında insanları kurtaran köpeklerle de zaman geçirdik, eğlenirken öğrendik." dedi

Eğitime katılan 12 yaşındaki Hüseyin Mahmud ise "Yangın çıktığında artık nereyi aramam gerektiğini biliyorum. Köpeklerle de oynadık. Onlar arama kurtarmalarda yardım ediyormuş bunu da yeni öğrendim." diye konuştu.

Eğitimin sonunda Büyükşehir Belediyesi eğitimcileri tarafından Suriyeli mülteci çocuklara çeşitli hediyeler verildi.
Kaynak: AA