'Sanal Devrim' Sergisi Devrim Erbil'in İstanbul'una Davet Ediyor

Gama Art Gallery'nin projelendirdiği ve sanatçının eserlerini ilk kez teknolojiyle birleştiren sergi, Maslak'taki Art!Space Gallery'de açıldı Ressam Erbil: 'Bu sergi bir bakıma, benim 2 boyutlu tuval üzerinde çalıştığım 'İkili Bakış'ın, boya yerine ışık ve çizgiyle 3 boyutta kesişmesi' 'Büyülü ve zamanın olmadığı bir mekanda hem sanat hem teknolojiyle buluşuyorsunuz. Bu sergiye gelenler de izleyiciliğin ötesinde geçip o eserin içine girecek'

Ressam Devrim Erbil'in teknolojiyle buluşan eserleri, "Sanal Devrim" sergisinde sanatseverlerle buluştu.

Gama Art Gallery tarafından projelendirilen ve sanatçının eserlerini ilk kez teknolojiyle birleştiren sergi, Maslak'taki Art!Space Gallery'de açıldı.

Sanal gerçekliği (VR) sanatla buluşturan sergide, İstanbul siluetini oluşturan birbirinden önemli tarihi yapılar ve sokaklar, içinden geçilebilen renkli bir görsel dile bürünüyor.

Muse VR tarafından Taha ve Talat Alkan kardeşlerin yaratıcı yönetmenliğinde oluşturulan "Sanal Devrim", sanatçının tuval üzeri yağlı boya ve abanoz üzerine sedef marküteri eserlerini de ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.

Daha önce Salvador Dali ve Van Gogh'un eserlerine uygulanan yöntemde, izleyici elindeki kontrolleri kullanarak üç boyutlu ve kuşatıcı İstanbul hikayesinin içinde dilediği gibi yürüyüp hareket edebiliyor.

- Sergi 12 Mart'a kadar izlenebilecek

Küratörlüğünü Şule Altıntaş'ın yaptığı sergide, AA muhabirine açıklama yapan Devrim Erbil, sergi için daha önce çalışmalarında kullandığı 'İkili Bakış' tekniğinden yola çıktıklarını söyledi.

Erbil, "İkili Bakış"la yepyeni bir estetiğin ortaya çıktığını belirterek, "Bu sergi bir bakıma, benim 2 boyutlu tuval üzerinde çalıştığım 'İkili Bakış'ın, boya yerine ışık ve çizgiyle 3 boyutta kesişmesi. 360 derece dönerek bir mekanda büyülü ve gizemli bir dünyayı sunuyorum. Batıda da yapılan, sanatçıların ilgisini de yeni yeni çeken bir olay bu. Sanıyorum ki Türkiye'de ilk kez yapılıyor." diye konuştu.

Sergideki VR çalışma için yaklaşık 2 aylık yoğun bir dönem geçirdiklerine işaret eden Erbil, "Biz resmi 'Bboyayı renk yapma sanatı' olarak tarif ediyoruz. Renk başkadır, boya başkadır. Bir sözcük anlam kazandığında sanat oluyor ve sanat artık uzaktan seyredilen bir olayın ötesinde. Eserin kavrayıcılığı artık dünyayla bağlarınızı koparıp sizi bambaşka bir dünyaya götürüyor. Büyülü ve zamanın olmadığı bir mekanda hem sanat hem teknolojiyle buluşuyorsunuz. Bu sergiye gelenler de izleyiciliğin ötesinde geçip o eserin içine girecek." ifadelerini kullandı.

Sergi, herkesin kullanımına açık VR uygulama ile 12 Mart'a kadar bütün sanatseverler tarafından ücretsiz ziyaret edilebilecek.
Kaynak: AA