Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov'dan Yolsuzluk Uyarısı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov: 'Yolsuzluk yargı ve güvenlik organlarının içine nüfuz etti' 'Yolsuzluk devletimizin ulusal güvenliğini tehdit ediyor'.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, yolsuzluğun yargı, güvenlik, kolluk kuvvetleri ve denetim organlarında endişe verici boyutlara ulaştığı uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, "Yolsuzluk, yargı ve güvenlik organlarının içine kadar nüfuz etti. Yolsuzluk devletimizin ulusal güvenliğini tehdit ediyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı görevine 2,5 ay önce önce başlayan Ceenbekov, Kırgızistan'ın yolsuzluk sıralamasında 176 ülke arasında 136'ncı sırada yer aldığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Toplumumuz, yolsuzluk ve işsizlik konusunda endişeli. Ülkemizin her tarafına giderek vatandaşlarımızla görüştüm. Halkımız yolsuzlukla kararlı mücadele istiyor. Halkımız, devletimizin eli yolsuzluğa bulaşmış memurlardan kurtarılmasını talep ediyor. Halkın sesine kulak vermeliyiz. Bu acı gerçeği kabul etmeliyiz. Yolsuzluk hastalığından kurtulmalıyız. Bu mücadeledeki en önemli güç cumhurbaşkanının siyasi iradesidir. Bu siyasi irade bende var."

Yolsuzluğun organize suç örgütleri ile mücadeledeki başarısızlığın temel nedeni olduğuna dikkati çeken Ceenbekov, son 2 yılda vatandaşlardan güvenlik, yargı ve denetim organlarına yönelik 5 bin 480 şikayet aldıklarını kaydetti.

Yolsuzlukla mücadelede "kararlı" olduğu mesajını veren Ceenbekov, yargı, yürütme ve denetleme organları hakkında her önemli şikayeti kontrolü altında tutacağına işaret ederek, adı yolsuzluğa bulaşanların hain muamelesi görmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kaynak: AA