Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır, Erdmann'ı Kabul Etti

Volkan Bozkır: 'Geçen dönemde, TürkiyeAlmanya ilişkilerinde bazı noktalarda görüş ayrılıkları oldu. Önümüzdeki dönemde iki ülke ilişkilerini tekrar olması gereken düzeyde görmekten büyük memnuniyet duyacağız' Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Erdmann: 'Maalesef şu anda dünyamızın içinde bulunduğu güvensiz bir ortam var. Türkiye bu ortamda, bölgede istikrar unsuru olarak önemli sorumluluklar üstlenmekte. Biz Türkiye ile bu sorumluluğu birlikte üstlenmek istiyoruz'

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, geçen dönemde Türkiye-Almanya ilişkilerinde bazı noktalarda görüş ayrılıkları olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde iki ülke ilişkilerini tekrar olması gereken düzeyde görmekten büyük memnuniyet duyacağız." dedi.

Bozkır, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ı kabul etti.

Kabulde konuşan Bozkır, uzun yıllardır tanıdığı Erdmann'ın değerli bir diplomat olduğunu ve Türkiye-Almanya ilişkilerinin olumlu yönde ilerlemesi için ne kadar yoğun çaba sarfettiğinin bizzat şahidi olduğunu söyledi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ele alacaklarını belirten Bozkır, "Almanya'da yeni bir hükümet kurulma aşamasında. İnşallah kısa zamanda yeni hükümet devreye girer ve Almanya'nın önümüzdeki çok zor dönemde gerek duyduğu kararları almaya başlar." diye konuştu.

Geçen dönemde, gerek seçim kampanyaları gerekse Türkiye'deki referandum ve siyasi gelişmelerin, ikili ilişkilerde bazı noktalarda görüş ayrılıklarına neden olduğunu ifade eden Bozkır, şöyle konuştu:

"Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Türkiye-Almanya ilişkilerini olması gereken noktaya getirmek konusunda adımlar atılacaktır. Dışişleri bakanlarımız arasında temaslar oldu, bunun çok verimli sonuçları olacağını ümit ediyoruz. Aynı zamanda parlamentolar arası ilişki bakımından, Almanya'da Dışişleri Komisyon Başkanlığına tekrar seçilen değerli dostumla da ilk fırsatta bir araya gelerek, parlamento düzeyindeki ilişkileri tekrar canlandırmayı planlıyoruz.

Almanya'daki çok sayıda vatandaşımız, Alman vatandaşı olan Türk kökenli kardeşlerimiz bizim ortak bağımızdır. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye-Almanya ilişkilerini tekrar olması gereken düzeyde görmekten büyük bir memnuniyet duyacağız."

- "Türkçe az konuşuyorum ama çok anlıyorum"

Büyükelçi Erdmann, görevli personelin Bozkır'ın sözlerini çevirmek için konuşmaya başlaması üzerine Almanca "Her şeyi anlıyorum, çevirmenize gerek yok. Türkçe az konuşuyorum ama çok anlıyorum." dedi.

Erdmann, Dışişleri Komisyon Başkanlığını yeniden üstlenen Bozkır'ı ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bozkır'la AB Bakanı olduğu dönemde sık sık bir araya geldiklerini ve görüşmeler yaptıklarını anlatan Erdmann, "Bu görüşmeleri, hedefe yönelik ve büyük ölçüde bilgilendirici, ufkumu genişletici görüşmeler olarak anımsamaktayım. Siz çok deneyimli bir siyasetçi ve aynı zamanda diplomatsınız. Bu nedenle bu komisyonun sizin başkanlığınızda çok deneyimli ellerde olduğunu bilmekten mutluluk duymaktayım." ifadesini kullandı.

Martin Erdmann, bugünkü görüşmede ikili ilişkilerle uluslararası ilişkileri ele almaktan mutluluk duyacağını söyledi.

Erdmann, "Maalesef şu anda dünyamızın içinde bulunduğu güvensiz bir ortam var. Türkiye bu ortamda aslında bölgede istikrar unsuru olarak önemli sorumluluklar üstlenmekte. Biz Türkiye ile bu sorumluluğu birlikte üstlenmeye hazırız ve bunu üstlenmek istiyoruz. Parlamentolarımızın dışişleri komisyonlarının en kısa zamanda görüşmelerde bulunmak için bir araya gelmelerini ümit ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA