Bakan Özlü'den Mesleki Ve Teknik Eğitim Vurgusu

Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Büyük bir hızla kalkınan ve sanayileşen ülkemizde ana dinamo, mesleki ve teknik eğitim olacaktır. Bu okullar sayesinde, 4. sanayi devriminin öncüsü olma kararlığında olan Türkiye, yoluna emin adımlarla ilerleyecek” dedi.

Bakan Özlü'den Mesleki Ve Teknik Eğitim Vurgusu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışına katıldı.

Programın açılış konuşmasını 11-A sınıfında okuyan Kaan Orhan Sergili yaptı. Öğrenci, İAOSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki eğitimi anlattı.

Okulun İzmir’e, Türkiye’ye ve Türk sanayisine büyük katkı sunacağına inandığını belirten Bakan Özlü, “Bu okul, aynı zamanda sanayileşme yolunda hızla ilerleyen ve büyük bir ivme yakalayan Türkiye’nin, eğitim sistemindeki yeni trendidir. Çünkü büyük bir hızla kalkınan ve sanayileşen ülkemizde ana dinamo, mesleki ve teknik eğitim olacaktır. Bunun gibi örnek okullar, bir yandan sanayileşme hedefimizin aranan insan kaynağını sunacak, diğer yandan meslek liselerinin bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacaktır. Bu okullar sayesinde, 4. sanayi devriminin öncüsü olma kararlığında olan Türkiye, yoluna emin adımlarla ilerleyecek” diye konuştu.



“Türkiye’yi 4. sanayi devrimine hazır hale getirecek”

Okulda sadece klasik lise eğitimi verilmediğini vurgulayan Bakan Özlü, şöyle konuştu:

“Aldığınız dersler, öğrendiğiniz beceriler, pratikle birleştirdiğiniz teoriler sizi geleceğin dünyasında, geleceğin Türkiye’sinde birkaç adım öne geçirecek. Bu okulda kazanacağınız proje yönetimi, inovasyon, teknoloji yönetimi, girişimcilik gibi alanlardaki deneyiminiz hem sizler, hem de ülkemiz için çok büyük bir kazanç anlamı taşıyor. Aldığınız uygulamalı eğitimlerin endüstride kullanılan robotik üretim sistemlerine uyumlu olması, sizi ve dolayısıyla Türkiye’yi 4. sanayi devrimine hazır hale getirecek. Bu okullar sayesinde, 4. sanayi devriminin öncüsü olma kararlığında olan Türkiye, yoluna emin adımlarla ilerleyecek. Bu açıdan mesleki ve teknik liseler, ülkemiz için hayati bir öneme sahiptir.”

“Olumsuz algıyı yerle bir eden güzel bir örnek”

Her gencin bileğine en az bir tane altın bilezik takılması gerektiğini kaydeden Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu da ancak mesleki eğitimle, meslek okullarıyla ve teknik kolejlerle mümkün olabilir. Hükümet ve Bakanlık olarak, mesleki ve teknik liseleri son derece önemsiyoruz. Çünkü biliyoruz ki; Türk sanayisinin iyi yetişmiş, işinin ehli, donanım sahibi elemanlara ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamak ve sanayinin hizmetine sunmak, bizlerin boynunun borcudur. Bakanlık olarak tüm organize sanayi bölgelerinde, teknik kolejler açmak için, bütün kaynaklarımızı sonuna kadar seferber ettik. Okul ve sanayi işbirliğinin kanallarını sonuna kadar açtık. Bir yandan yeni teknik liseler açarken, diğer yandan mesleki eğitimin toplumsal algısını düzeltecek düzenlemeleri hayata geçirdik. İşte bu okul, var olan olumsuz algıyı yerle bir eden, güzel bir örnektir.”

Ara eleman ve mühendis sıkıntısı

İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, sanayicinin en büyük sıkıntısının, eğitilmiş ara eleman ve iyi mühendis olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunu 40 yıllık sanayicilik hayatımda devamlı yaşadım. Hep nitelikli teknik eleman ihtiyacını görüyoruz. Ne yazık ki geçmişte özellikle veli ve öğrencilerimiz meslek liselerini içselleştiremedik. Bunda hepimizin hatası var. Velilerimiz, ‘çocuklarımız liseden üniversiteye gitsin, başarısızları meslek lisesine gönderelim’ dediler. Meslek liselerin ortalama eğitim seviyeleri düştüğü için Türkiye en çok ihtiyacı olan nitelikli ara eleman ve kaliteli mühendis sıkıntısını yaşadı ve yaşıyor. Bakanlığımızın yaptığı ciddi teşvikler, organize sanayi bölgelerinde kurulan meslek liselerine çok ciddi teşvikler var. Okul kurarken de uzun vadeli krediler var. Yönetimdeki arkadaşlarımız, örnek bir okul yapalım ve bunu giren diğer organize sanayi bölgeleri takip etsinler istedik. Üretmeden, sanayileşmeden bir ülkenin gelişme şansı yok.”

“Türkiye’nin çıkışı bu okullarda”

“Artık mönümüzdeki ışığı görüyoruz” diyen Uğurtaş, bu destekler nedeniyle Türkiye’de 300’e yakın organize sanayi bölgesinde bu okulların devamını diledi. Konuşmasında Bakan Özlü’ye seslenen Uğurtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir sıkıntı var; organize sanayi bölgesinde özel okul kurup devletin katkısı ile bu işi götürmek isteyen arkadaşlarımız var. Okulumuz hakkında bilgi vermem gerekirse; arsa bedeli olarak 42 milyon TL maliyetimiz var. Nedim Uysal’dan 7,5 milyon TL aldık. Öğrenci başına maliyet 13 bin TL. Devletten aldığımız katkı 6 bin TL. İyi eğitim yapmak istiyorsanız öğrenci başına 7 bin TL katkıda bulunulmalı. Sanayicilerin eğitimden para kazanmak gibi derdi olamaz. Sanayici bu ülkenin diğeri olarak ülkesine borcu var. Bu borcu hepimiz elimize fırsat geçtikçe ödemek durumundayız. Böyle bir yapıda bina yapıp sonra 6 bin TL alıp para kazanmak, ancak endüstri meslek lisesi yapılarından daha kötü bir yapıya götürür. Rica ediyorum; böyle bir yola fırsat vermeyelim.” Uğurtaş, okulun 5 sene içerisinde İzmir’in en yük puanla öğrenci alan özel okullarından biri olacaklarını kaydeden Uğurtaş, hiçbir öğrenciden ücret almadıklarını, tüm giderlerinin İASOB tüzel kişiliği tarafından karşılandığını ve ayrıca burs desteği de verdiklerini söyledi.

Uğurtaş, 600 öğrenci kapasiteli okulun kapasitesini bin 500’e çıkarmak istediklerini belirterek, “Velilerimizdeki meslek liselerine karşı olan negatif algıyı kıralım. Türkiye’nin çıkışı bu okullarda. Bunu mutlaka kırmamız lazım” dedi.



“Çok gurur verici”

Norm Holding Onursal Başkanı Nedim Uysal ise “Bu okul, arzularımdan biri olan bir işti. Yüksek okulumuzu da inşallah sanayimizde yaparız. Çok gurur verici bir şey. Dolayısıyla böyle bir şey yapmak isteyen herkese Allah nasip etsin. Bütün öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz çok değerli. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş tarafından Bakan Özlü ve Nedim Uysal’a plaket takdim edildi. Ardından protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi. Şu anda eğitim gören 403 öğrencinin, TEOG sınavına göre okula girdiği belirtildi.

Açılışa; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Norm Holding Onursal Başkanı Nedim Uysal, ilçe belediye başkanları ve AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican da katıldı.

Kaynak: İHA