'Kraft İthalatındaki Anti Damping Vergiler Tüketiciyi Cezalandırır'

OMÜD Yönetim Kurulu Başkanı Görenoğlu: 'Ekonomi Bakanlığı yerli üreticinin şikayeti üzerine (ABD'den sonra) şimdi de Finlandiya, Polonya, Rusya, Brezilya'dan ithal edilen kraft kağıtlara yüzde 11,42 ila yüzde 102,25 vergi getirmeyi düşünüyor' 'Oluklu mukavva üretiminde kullanılan kraft türü kağıt ithalatındaki anti damping vergileri oluklu mukavva sanayicilerini zor durumda bırakıyor' 'Bu vergilerle cezalandırılan son tüketici olacaktır'.

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, Ekonomi Bakanlığı'nın ABD'den sonra Finlandiya, Polonya, Rusya ve Brezilya'dan ithal edilen kraft kağıtlara ek vergi getirmeyi düşündüğünü belirterek, bu durumun sanayicileri zor durumda bıraktığını ve tüketicileri cezalandırdığını savundu.

Görenoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, oluklu mukavva üretiminde geri dönüşümden gelen kağıtların belli oranda orijinal esaslı kağıtlarla karıştırılarak üretildiğini, orijinal esaslı kağıtların da "kraft" olarak adlandırıldığını ve bunun yüzde 90'ının ithal edildiğini bildirdi.

Ekonomi Bakanlığı'nın 2015'te yerli üretici şirketin şikayeti üzerine ABD'den ithal edilen kraftliner kağıtlara yüzde 12,24 ila yüzde 12,19 damping vergisi getirdiğini hatırlatan Görenoğlu, ABD'den sonra şimdi de başka ülkelerde yapılan kraftliner kağıt ithalatına vergi uygulamasının gündeme getirildiğini aktardı.

Görenoğlu, Ekonomi Bakanlığı'nın aynı yerli üreticinin şikayeti üzerine şimdi de Finlandiya, Polonya, Rusya ve Brezilya'dan ithal edilen kraft kağıtlara yüzde 11,42 ila yüzde 102,25 vergi getirmeyi düşündüğünü kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Halbuki yerli firmanın oluklu mukavva sektörüne arzı yıllık 30-40 bin ton, Türkiye'deki oluklu mukavva sanayinin ihtiyacı ise yaklaşık 400 bin tondur. Dolayısıyla yerli üreticilerin yurt içi talebi karşılama imkanı yok. Oluklu mukavva üretiminde kullanılan kraft türü kağıt ithalatındaki anti damping vergileri oluklu mukavva sanayicilerini zor durumda bırakıyor. Her getirilen ek vergi, girdi maliyetlerini artırarak enflasyonist etki yapıyor. Çünkü kraftliner kağıt, oluklu mukavva ambalaj maddesi olarak özellikle yaş meyve sebze ihracatında yaygın olarak kullanılıyor. Dolayısıyla bu vergilerle cezalandırılan son tüketici olacaktır."

- "Karar rasyonel olmaz"

Görenoğlu, anti damping önlemlerinin sektörün dışarı bağımlılığını ortadan kaldırmadığı gibi azaltmayı dahi sağlamadığını iddia ederek, getirilen vergilerin son tüketiciye yansıyacağını bildirdi.

Bu yönde alınacak bir kararın rasyonel olacağına inanmadıklarını vurgulayan Görenoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Zira Rusya başta olmak üzere Polonya, Brezilya ve Finlandiya ile bir taraftan ilişkilerimizi geliştirirken, diğer yandan getirilecek anti damping vergileri bu ülkelerle ilişkilerimizi zedeleyebilir. Dolayısıyla; bakanlığımızın sektörümüzün üzerine ek yükümlülükler getirmeden önce konuyu tüm boyutlarıyla gözden geçirmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz. Yerli üretim ihtiyacı karşılamıyor ve kalitesi de uluslararası standartlara uyum sağlamıyor. Yerli üreticinin ürettiği kraftliner kağıtlarla yurt dışından ithal edilenler arasında çok ciddi anlamda kalite farkı var."
Kaynak: AA