GÜNCELLEME 3 - Kastamonu'da Yangın

Tosya ilçesinde 7 evin kullanılamaz hale geldiği yangında 1 kişi kayboldu, dumandan etkilenen veya yaralanan 8 kişi hastaneye kaldırıldı Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Toptan: 'Köye gelip başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini yerinde sunalım istedik' Vali Karadeniz: 'Yapılması gereken ne varsa devlet olarak yapacağız' KÖKSAL TOPTAN VE VALİ KARADENİZ'İN AÇIKLAMASI EKLENDİ, YANAN EV SAYISI GÜNCELLENDİ.

GÜNCELLEME 3 - Kastamonu'da Yangın
Kastamonu'nun Tosya ilçesinde çıkan yangında 7 ev kullanılamaz hale geldi, 1 kişi kayboldu, 8 kişi hastanede tedavi altına alındı.

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Özboyu köyünde İsmail ve Bahri Kansız'a ait evlerden birinde yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın Mehmet, Cemil ve Sadık Kansız ile Sadık Kanlı'ya ait evlere sıçradı.

Tosya, Kastamonu, Kargı ve Ilgaz Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri ile Tosya Orman İşletme Müdürlüğüne ait arazözler, iş makinelerini de kullanarak yangına müdahale etti. 7 evin kullanılamaz hale geldiği ve kontrol altına alınan yangını soğutma çalışmaları sürüyor.

Yangının ardından haber alınamayan Döndü Kansız'ın (85) bulunması için de arama çalışması başlatıldı.

Yangın sırasında dumandan etkilenen veya yaralanan Deniz Kurt (23), İsmail Kansız (59), Veyis Yazıcı (84), Emine Bıcıcı (58), Sunalp Büyüksarı (35), Fatih Demirkan (20), Umut (15) ve Mahmut Hamarat (46) Tosya Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Tosya ilçesine kütüphane açılışı için gelen Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, yangın alanında incelemelerde bulundu.

Toptan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tosya Kaymakamlığının çocukların okuma alışkanlığını edinmesi yönündeki gayretlerini takip ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda kurul üyeleri ile ilçeye geldiklerini belirten Toptan, "Tosya ilçesinde dün akşam yangın oldu. Yaşlı bir hanımefendiyi kaybettik. O nedenle köye gelip başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini yerinde sunalım istedik." ifadesini kullandı.

Vali Yaşar Karadeniz da ulaşım şartları nedeniyle yangına müdahale edilmekte güçlük çekildiğini aktardı.

Ekiplerin aralıksız çalıştığını vurgulayan Karadeniz, "Olumsuz ulaşım şartları var. Söndürme çalışmalarında bir arazözden diğerine su pompalamak suretiyle ancak ulaştırabildiler. İtfaiyecilerin manevra yapabileceği güzergah kapalıydı. Yanan evlerin dışına yangının sıçramaması için büyük gayret gösterildi ama maalesef 7 evimiz yandı." dedi.

Köylülere geçmiş olsun dileğinde bulunan Karadeniz, "Ekiplerimiz köylümüzün yanında, her türlü desteği veriyor. Yapılması gereken ne varsa devlet olarak yapacağız." diye konuştu.

- "Açıkta kalan hiçbir vatandaşımız yok"

Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin de yangının dün saat 20.30 civarlarında köyde faaliyetlerini sürdüren bir atölyenin elektrik kontağından çıktığının tahmin edildiğini söyledi.

Çok hızlı büyüyen yangının bitişikteki evlere sıçradığını belirten Pişkin, "İlk etapta 5 ev yandı. Müdahalede yerleşimden dolayı biraz gecikme oldu. Bu sırada başka evler de tutuştu ama çok şükür ki köyün kalan kısımlarına sıçramadan yangın kontrol altına alındı." dedi.

Yangının ilk başladığı evde bulunan Döndü Kansız'ın alzaymır hastası olduğunu ve yürüyemediğini, bu nedenle evden çıkamadığını belirten Pişkin, yaşlı kadına halen ulaşılamadığını aktardı.

Yanan evlerin ahırlarında hayvan bulunmadığını bildiren Pişkin, şunları kaydetti:

"Yangının başından itibaren Kastamonu, Tosya ve çevre ilçelerden gelen ekipler ve vatandaşlarımızla hızlı şekilde müdahaleleri yaptık. Gerek ben, gerek Belediye Başkanımız ve Sayın Valimiz, gerek savcılarımız sabaha kadar buradaydık. Gecenin ilerleyen saatlerinde bizleri arayarak konuyla ilgili bilgi alan Sayın Bakanımız Süleyman Soylu'ya da teşekkür ediyorum. Köyümüze geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Yangın sonucu oluşan tüm hasarlar en kısa zamanda sarılacak ve gerekli yardımlar yapılacak. Açıkta kalan hiçbir vatandaşımız yok. Köylülerimiz bizlere bile ihtiyaç duymadan kendileri diğer insanları misafir ederek sorunu çözdü."

Pişkin, soğutma çalışmalarının sürdüğünü, ardından enkaz kaldırma çalışmalarının başlayacağını dile getirerek, "Ardından yeni evlerin yapılması için süreci başlatacağız. Hastaneye kaldırılan vatandaşlarımızın çoğu duman zehirlenme sonucu, birkaçı da yangına müdahale ederken yara almış. Olay tamamen kontrolümüz altında. Burası afet kapsamında değerlendiriliyor. Bu anlamda devletin ev ve hane başına sağlayacağı yardım miktarları var. Eksiğini de gerek Kaymakamlık gerekse vatandaşlarımızın yapacağı yardımlarla karşılayacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA