Bursalı Sanayiciler Türk Askerinin İhtiyacı İçin Kolları Sıvadı

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Türk askeri için, kanama sırasında tampon yapan, kalp atışı, stres, vücut ısısı gibi hayati değerleri anlık olarak ölçüp wireless ile merkeze gönderen akıllı giysilerin üretimi için kolları sıvadık” dedi.

Bursalı Sanayiciler Türk Askerinin İhtiyacı İçin Kolları Sıvadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Ülkemizde tasarlanabilecek, üretilebilecek, geliştirilebilecek hiçbir ürünü, yazılımı, sistemi acil durumlar haricinde dışarıdan hazır olarak almayacağız" sözlerine Bursalı iş adamlarından tam destek geldi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın önderliğinde bir araya gelen sanayiciler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını belirlemek için acil toplantı yaptı. Bursa’da yer alan işletmelerin TSK’nın hangi ihtiyaçlarına cevap verebileceğinin değerlendirildiği toplantının ardından açıklamada bulunan Başkan Burkay, Bursa olarak Türk askeri için nano teknoloji, akıllı ve fonksiyonel tekstiller ve elektronik teknolojilerinin birleştirilerek akıllı ve çok fonksiyonlu askeri kıyafet ve teçhizatların üretimi için harekete geçtiklerini söyledi.



BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, “NASA, Boeing ve Airbus gibi dünya devi kuruluşlar, üretimde kullandıkları birçok parçayı Bursa firmalarımızdan karşılıyor. Türk ordusunun ihtiyaç duyduğu ürün ve parçalar Bursa’da mevcut. Dünyanın en önemli kuruluşlarına parça tedarik eden firmalarımız, Türk savunma sanayii için de ürün geliştirebilir. Bu konuda Bursalı iş insanları, milli ve yerli projelerimizde daha çok görev üstlenmeye hazır” dedi.

Gelişmiş ülkelerde savunma sanayiinin otomotiv sektörünün güçlü olduğu yerlerde hızla büyüdüğünün altını çizen Burkay, Bursa’nın da Türkiye’nin en önemli otomotiv üretim merkezlerinden olduğuna dikkat çekti. Burkay, “Biz TSK’nın bütün ihtiyaçlarına cevap verecek haldeyiz” diye konuştu.

Türk askerine nefer kalkanı

Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi’ni (BUTEKOM) özellikle askeri tekstiller, teknik tekstiller ve akıllı tekstiller konularında uzmanlaştırmak istediklerini ifade eden Burkay, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile iş birliği içinde olduklarını söyledi.

Nefer projesi çerçevesinde iş birliğinin daha da geliştirileceğini belirten Başkan Burkay, şöyle devam etti:

“Öyle kıyafet imal ediliyor ki, asker yaralandığı zaman kanı görünce büzüşen elbise doğal tampon oluyor. Akıllı giysi üzerindeki değişik mikro sensörler sayesinde askerlerin gerginlik, stres, vücut ısısı gibi hayati verilerinin değişimlerinin ölçümü ve buna göre bir çatışma içinde ya da zor bir durumda olup olmadıklarının tespiti yapılabilecek. Hatta bu veriler komuta merkezinden de izlenebilecek. Nano teknoloji ve mikrokapsülasyon teknolojileri ile vitamin salınımı yapabilen ve vücut direncini yükselten çamaşırlar, bu tür bir giysi ile birleştirilerek operasyon sırasında fonksiyonellikleri artırabilecektir. Giysi ile birlikte özel kask ve kamera sistemleri, gece görüş sistemleri gibi teçhizatlar ise askerin güvenliğini ve operasyonun kabiliyetini artıracaktır. Artık gelişmiş bir ülke olduğumuz için özel harekat birliği gibi birliklerimizin bu tür ürünleri kullanması lazım. Bu tür ürünlerin pazarını oluşturmamız lazım. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile iş birliği yapıyoruz. Geleceğin askerinde ülkelerin ciddi anlaşmaları var. Bu konuda biz de söz sahibi olmak istiyoruz.”

Geleceğin askeri için

BUTEKOM’un Aralık 2017’de uluslararası kuruluşlar tarafından da akredite edildiğini hatırlatan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, “İleri Kompozit Malzemeler Mükemmeliyet Merkezi bu yılın haziran ayında devreye giriyor. Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’mizle birlikte kompozit malzeme teknolojileri alanında farklı standartta 1.200’den fazla test, bu merkezlerde yapılabilecek. Raylı sistemler, taşımacılık ve havacılık sektörlerinin ihtiyacı olan yanmazlık testlerinin tümü de burada yapılacak. Malzeme karekterizasyonu ile ilgili tüm testleri aynı çatı altında yapma ehliyetine sahip olacak bu tesis, firmalarımızın maddî kaynaklarını verimli kullanılmalarına imkan oluştururken, ciddi anlamda zaman tasarrufu da sağlayacak. Bu konuda yapılan araştırmaların niteliği de yükselecek" ifadelerini kullandı.

Burkay, BTSO öncülüğünde, Bursa’da faaliyet gösteren 130’a yakın iş dünyası ve sivil toplum kuruluşunun, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de terör örgütlerine yönelik yürüttüğü harekata tam destek verdiğini de kaydetti.

Kaynak: İHA