Zonguldak'ta Yıkılma Riski Bulunan Okulun Boşaltılması

Devrek ilçesinde, deprem riski nedeniyle yıkılma kararı alınan okulda şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılmadığını öne süren köylüler, olaya tepki gösterdi.



İlçeye bağlı Yazıcık köyünde bulunan ilkokulda 39, ortaokulda 41 olmak üzere toplam 80 öğrencinin eğitim gördüğü Yazıcık ilk ve ortaokulunda, bir üniversite tarafından depremde yıkılma riskiyle ilgili yapılan incelemelerin ardından geçen yıl 23 Ağustos'ta yıkım kararı alındı.

Karar sonrası eğitimlerini taşımalı eğitim sistemiyle başka bir okulda sürdüren öğrencilerin velileri, yıkım kararı alınan okulda şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılmamasına tepki gösterdi.

Köylülerden Erkan Şallı, yaptığı açıklamada, geçen yıl okula gelen ekiplerin "okul depremde hasar görebilir" raporuyla köyden ayrıldığını söyledi.

Kendilerine, "Okul kapanacak, buradaki öğrenciler yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki başka bir okula taşınacak. Bir süre sonra okul yeniden yapılacak ve öğrenciler dönecek." denildiğini aktaran Şallı, "Bizden yarım dönemlik söz aldılar. Bizler de çocuklarımızı buradan 30 kilometre uzaklıktaki okula gönderdik. İlk dönem bitti, ikinci dönem başladı. Herhangi çalışma, somut bir şey yok. O yüzden buradaki veliler, çocuklarını 30 kilometre uzağa göndermek istemiyorlar." dedi.

Şallı, "Toplanma kararı aldık. 6-7 yaşındaki çocuklar buradan servisle okula gidiyorlar. Kar var, kış var. Veliler buna karşı çıkmak istediler. Bu nedenle burada toplandılar. Bu kadar öğrenciye rağmen okulumuz taşınmayla gitti." diye konuştu.

İki çocuk annesi Nursel Dağlı da mağdur durumda olduklarını kaydederek, bir an önce bu duruma çözüm bulunmasını istediklerini dile getirdi.

- Yeni okul yapılacak

İnceleme sonunda okulun yıkılacağı kararının alındığını aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, "Öğrencilerimiz en yakın Özbağa köyümüze gidiyorlar. Deprem riskinden dolayı karar var. Bu kararı biz vermedik. Risk var. Allah korusun biz o çocukları çıkarmazsak o okul yıkılsa herhangi bir şey olsa o zaman ne olacak? Programa alındı. Baharda büyük ihtimalle başlar, inşallah gelecek sene başında okul hazır olur. Yeni okul yapılacak. Biz okulumuzu oraya yapacağız." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA