Yetimlerin Acılarını Fotoğraflarıyla Anlatıyor

Güney Afrika, Yemen, Nepal ve Tayland gibi birçok ülkede yetimhaneleri dolaşarak objektifine yansıyan kareleri Zeytinburnu Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde sergileyen fotoğraf sanatçısı Nevzat Yıldırım, "Türkiye mültecilere kucak açarak tıpkı ensarın muhacirlere sahip çıkması gibi hepimizin adına yetimlerin başını okşuyor. Ziyaret ettiğim ülkelerde buna defalarca şahit oldum" dedi.

Yetimlerin Acılarını Fotoğraflarıyla Anlatıyor
15 yıldır çektiği fotoğraflarla uluslararası sanat fuarlarına, festivallere ve sergilere katılan fotoğraf sanatçısı Nevzat Yıldırım, “Yetim Kız Çocukları” adlı projesini Türkiye Fotoğraf Vakfı ve Zeytinburnu Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Zeytinburnu Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde (ZFotofest) sanatseverlerle buluşturdu.

Farklı ülkelerden dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının bir araya geldiği festival kapsamında 10 fotoğrafını sanatseverlerin beğenisine sunan Yıldırım, "Peygamber Efendimiz, ’ağlayamıyorum’ diyen bir sahabesine ’bir yetimin başını okşa’ demiş. Türkiye de mültecilere kucak açarak tıpkı ensarın muhacirlere sahip çıkması gibi hepimizin adına yetimlerin başını okşuyor. Ziyaret ettiğim ülkelerde buna defalarca şahit oldum. Ben de bu konuyu fotoğraf sanatının kendi evrensel diliyle tüm dünyaya aktarmaya çalışıyorum" dedi.



10 ülkede yetim kız çocukları

Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf ve Grafik Sanatları Fotoğraf Anasanat Dalı’nda tamamlayan genç sanatçı, “Yetim Kız Çocukları” projesi kapsamında bugüne kadar aralarında Güney Afrika, Yemen, Uganda, Bangladeş, Nepal, Tayland ve Sudan’ın da bulunduğu 10 farklı ülkede çekim yaptığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Her ülkede en az bir haftalık yolculuk yaparak yetimhane ziyaretlerinde bulundum. Örneğin, Afganistan’da güvenlik ve yol şartlarını göz önünde bulundurduğunuzda sadece Afrika’da yaklaşık 20 saat kara yolunda seyahat ettim."

’Yetim Kız Çocukları’ projesine 2011 yılında başladığını belirten Yıldırım, proje kapsamında dünyanın farklı bölgelerinde savaş, çevresel sorunlar, hastalık ve benzeri sebeplerle yetim kalan kız çocuklarını fotoğrafladığını anlattı.

Projenin başlangıcına değinen Yıldırım, "2011 yılında İHH İnsani Yardım Vakfı’nın davetiyle Malawi’ye olan yolculuğumda, yetimlerin ve yetimhanelerin dramını gördüm. Bunun üzerine zihin dünyamda içsel bir yolculuk başladı.

Ruhumu derinden etkileyen bu sahnelerden hareketle kapsamlı bir çalışma yapmam gerektiğine karar verdim ve ’Yetim Kız Çocukları’ projesine başladım" dedi.



"Yetimhanelerde çocuklarla oyunlar oynadım"

Gittiği ülkelerde yetimhanelerin dışında insani yardım kampları ve yetimlerin bulunduğu evleri de ziyaret ettiğine dikkat çeken Yıldırım, "Çocuklarla yetimhanelerde oyunlar oynadım. Onların biraz olsun ruh dünyalarına temas edip, düşlerine eşlik etmeye gayret ettim. Bunların yanında beni en çok etkileyen şeylerden birisi de yetimhanede kaldığım süre içerisinde çocukların bana umut dolu gözlerle bakışı olmuştu" diye konuştu.

Yıldırım, projesinin amacını ise şu sözlerle özetledi: "Bu çalışmamdaki en büyük hedef, bu topraklarda yetişmiş bir sanatçı olarak, görsel sanatların diliyle insanlara kendilerini sorgulatmak, insan olmanın gerekliliklerini hatırlatmaktır. Belki de bu sayede yardıma muhtaç olan insanlara destek olabilirim. Çünkü sanatın dili evrenseldir eğer bu dili doğru kullanırsanız büyük hayırlara vesile olabilirsiniz."

Projenin 3 farklı dilde kitap olarak da hazırlanacağını aktaran Nevzat Yıldırım, "Eğer bu işe gönlünü koyacak birileri olursa, bu çalışmayı dünyadaki önemli sanat galerilerini ve müzelerini gezecek kapsamlı bir sergiye dönüştürmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın “Yetim Kız Çocukları” sergisi, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde 11 Şubat’a kadar gezilebilecek.

Nevzat Yıldırım kimdir?

Nevzat Yıldırım, 1987 yılında Adapazarı’nda doğdu. 2010 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf ve Grafik Sanatları Fotoğraf Anasanat Dalı’ndan mezun oldu. Aynı yıl New York’ta “The American Turkish Society” tarafından düzenlenen “Moon and Stars Project” projesi kapsamında “Young Photographers Award” ödülünü kazandı. Sanatçının eserleri, dünyanın en saygın müzeleri arasında gösterilen Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nin fotoğraf koleksiyonuna alındı. 2015 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Bölümü’nde yüksek lisans (MA) eğitimini tamamladı. Buna ek olarak, Yıldırım’ın ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında 40’ın üzerinde ödülü ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. Nevzat Yıldırım, fotoğraf bağlamında belgesel ve çağdaş sanat projeleri üretmekte ve 2010 yılından itibaren farklı üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Eserlerinin katıldığı seçili sergiler

2010- 14. Devlet Fotoğraf Sergisi Cermodern Ankara Modern Sanatlar Merkezi, Ankara.

2010- American Turkish Society ve Moon and Stars Project kurumlarınca yapılan “Genç Fotoğrafçılar Ödülü” Fotoğrafevi, İstanbul.

2014- Hahnemuhle Türkiye Fotoğraf Yarışması “Kentleşme” Fotoğraf Sergisi CKM Sanat Galerisi, İstanbul.

2016- Artist İstanbul Uluslararası Sanat Fuarı, “Dijital Obscura” MSGSÜ Fotoğraf Bölümü Grup Sergisi İstanbul.
Kaynak: İHA