Sağlıklı Ve Doğru Beslenme İle Kemik Erimesi Önlenebilir

Özellikle kadınlarda menopoz döneminden sonra kemik kaybının daha da hızlandığını belirten Op. Dr. Erol Temirci, sağlıklı beslenme ile kemik erimesinin önüne geçilebileceğini söyledi.

Sağlıklı Ve Doğru Beslenme İle Kemik Erimesi Önlenebilir
Kemiklerin çocukluktan itibaren korunması gerektiğini belirten Özel Bursa Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Erol Temirci, hamilelikte yeterli kalsiyum alınması ve çocukluk döneminde bilinçli beslenmenin kemik yapısını etkilediğini söyledi.

Temirci, kemiklerin en güçlü olduğu dönemin 30’lu yaşlar olduğunu ifade ederek, “Kemikler bu yaştan sonra güçlerini kaybetmeye başlar. Özellikle 50 yaşından sonra kemik erimesi ortaya çıkar. Rahatsızlık ortaya çıktığı zaman kemikler öyle bir hale gelir ki beklenmedik eğilme, bükülme anında bile kırılıp hasar görebilir” dedi.

Kemiklerde değişimin yaşlanmanın bir sonucu olduğunu dile getiren Dr. Temirci, kemik erimesi rahatsızlığının bu değişimden farklı olduğunu kaydetti.

Temirci, erkeklerde de kemik erimesi görülebileceğini ifade ederek, “Ancak kadınların kemikleri erkeklere göre daha incedir. Özellikle menopoz döneminden sonra kadınların kemik yoğunluğu daha da düşer. Bu sebeple kemik erimesi kadınlarda daha fazla gözlenir. Yani kadınların rahatsızlığa yakalanma riski erkeklere göre daha fazladır” diye konuştu.

Bütün hastalıklarda olduğu gibi kemik erimesinde de erken teşhisin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Temirci, sağlıklı beslenme ile kemik erimesinin önüne geçilebileceğini söyledi.



Kemik erimesinde ortaya çıkan kemik kaybının, uzun yıllar fark edilmeden sinsice ilerleyebileceğini belirten Dr. Temirci, “Dikkatli bir şekilde yapılacak muayene, röntgen ve çeşitli yöntemlerle henüz kırık olmadan müdahale edilebilir. Kemik erimesi önlenebilen bir hastalıktır. Kişinin egzersiz, diyet ve ilaç tedavisi ile yol alması gerekir” dedi.

Kemik erimesini önlemek için vücudun yeterince kalsiyum alabilmesi gerektiğine dikkat çeken Temirci, süt, yoğurt ve peynir tüketiminin önemli olduğunu kaydetti.

Her gün 15 dakika güneşte kalın

D vitamininin de kemik erimesini önlemede etkili olduğunu dile getiren Temirci, “D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Bu sebeple güçlü kemiklere sahip olmak için her gün 15 dakika güneşte kalınmalı. Bu sürenin güneş ışınlarının yeryüzüne dik gelmediği saatlerde olmasına özen gösterilmeli” diye konuştu.

Temirci, yürüme, koşma, ip atlama, dans gibi çeşitli egzersizlerin de kemik erimesinden korunmada oldukça etkili olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA