Mirasımız Derneği'nden Kudüs Raporu

Mirasımız Derneği, 2017 Kudüs Raporu’nu açıkladı. İşgalinin 100. yılında da dünya gündeminden düşmeyen Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın birçok saldırıya maruz kaldığı ifade edilen raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammet Demirci, “Filistin toprakları ve Filistin’in başkenti Kudüs, işgalinin 100. yılını yani 2017’yi çok daha zor şartlar altında geçirdi ve görünen o ki gelecek yıllar, bu zorluk daha da artacak. Ancak bu durum bizleri umutsuzluğa sevk etmemeli, zira biz biliyoruz ki, zulmün artması zalimin çaresizce sona doğru kürek çekmesindendir” dedi.



"Kudüs, küresel siyasetin altın oranıdır"

“Kudüs’ün işgali 2017’de 100. yılını doldurdu. İşgalin son 50 yılı ise kadim şehre adeta bir kabus gibi çöken Yahudilerin zorbalığı altında geride kaldı” diyen Demirci, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tarih boyunca küresel siyasetin altın oranı olan Kudüs, bu özelliğini 2017 yılında bir kez daha çok net bir şekilde ortaya koydu. Bütün dünya Kudüs’le ilgileniyor, küresel siyasetlerini Kudüs’e göre belirliyorlar, bunun son örneği ise 6 Aralık 2017 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı ve küresel intifadanın fitilin ateşleyen Kudüs kararıdır. Müslümanlar açısından da Kudüs hep birleştirici güç olmuştur. 1969’da Mescid-i Aksa’nın yakılması sonucu bugün adı İslam İşbirliği Teşkilatı olan İslam Konferansı Örgütü kurulmuştur.”

İsrail, 2017 yılında Kudüs ve Mescid-i Aksa’da ne tür ihlaller yaptı;

2 bin 466 tutuklama

İsrail, 2017 yılında Kudüs’te 2 bin 466 Müslüman’ı tutukladı. Bu rakam 2016’da 2 bin 029 idi. Bu rakamın yarıya yakınını ise çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. İsrail’in 2017’de tutukladığı 2 bin 466 Müslümanın 720’si 12-18 yaş arası çocuk, 54’ü ise 12 yaş altı çocuktan oluşuyor. Tutuklandıktan sonra serbest bırakılanların önemli bir kısmından ise yüksek kefalet ücretleri talep ediliyor.

1948 İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah da 2017’de tutuklananlar arasında yer aldı. Şeyh Raid Salah, Kudüs ve Mescid-i Aksa işgaline karşı faaliyetler yürüttüğü gerekçesiyle ağustos ayında gözaltına alındı ve mahkeme sürece hala devam ediyor. Şeyh Raid Salah’ın avukatları da gözaltına alınmış daha sonra serbest bırakılmışlardır.

17 Şehit

Çoğu Mescid-i Aksa’nın kapanmasına neden olan 14 Temmuz sürecinde yaşanan olaylarda olmak üzere 2017’de Kudüs’te 17 şehit verildi.

Şehitlerin tamamı 25 yaşının altında.

154 ev ve iş yeri yıkıldı

BM’nin özellikle yeni yerleşim yerleri kurma konusunda İsrail aleyhine aldığı kararlara rağmen işgal devam ediyor. 2017’de Kudüs’te Müslümanlara ait 154 ev ve iş yeri yıkıldı. 555 ev ve iş yeri için de yıkım kararı alındı. Yıkılan evlerin masrafları da evlerin sahiplerinden tahsil ediliyor. Ödeme imkanı bulamayan Müslümanlar ise yıllardır yaşadıkları evleri kendi elleriyle yıkmak zorunda bırakılıyor. Müslümanlara ait ev ve arazilere el koyan İsrail buralarda yeni Yahudi yerleşim birimleri oluşturuyor. 2017’de 16 bin 252 konutluk yerleşim birimi onaylandı.

6 ev gasp edildi

Nöbet tutmak üzere Mescid-i Aksa’ya giden Müslümanların evleri gasp ediliyor. İsrail askerleri eşliğinde Müslümanlara ait evlere giren Yahudiler, mülk kendilerine aitmiş gibi evlere çöküyorlar. 2017’de çökme yöntemiyle 6 ev Yahudilerce gasp ediliyor.

Mezarlıklar yıkıldı

Kudüs’ün en büyük Müslüman mezarlığı olan Memunullah Mezarlığı tamamen tahrip edilmiş, mezarlığın büyük kısmı park haline getirilmiştir. Bir kısmına otel yapılan Müslüman mezarlığının geri kalan kısmında ise hali hazırda bir müze yapımı devam etmektedir ve bu müzenin adı “Hoşgörü Müzesi’dir”.

Mescid-i Aksa’nın hemen surlarının dibindeki Yusufiye Mezarlığı’nda ise 40 mezar, dozerlerle yıkılmıştır. Yahudiler 2017’de 15 kez mezarlık baskını yapmış ve cenazeleri çalmışlardır. Müslümanlar cenazelerinin çalınmasının önüne geçmek için artık mezarların üzerini betonla kaplamak zorunda kalıyorlar.

Mescid-i Aksa’ya baskınlar

Mescid-i Aksa, 2017 yılında 480 kez Yahudi saldırısına maruz kaldı. Bu saldırıların en büyüğü Mescid-i Aksa’nın kapanmasını da beraberinde getiren 14 Temmuz saldırısı olmuştur. Cuma ve vakit namazlarının kılınamadığı, ezanların okunamadığı bu saldırı Aksa kapılarına kameralar ve x-ray cihazlarının konulmasını beraberinde getirmiştir. Ancak 35 bin Kudüslünün Mescid-i Aksa kapılarında nöbet tutması ve Aksa’nın pazarlık konusu yapılamayacağını çok net şekilde ortaya koyması İsrail’e geri adım attırmıştır. Öte yandan İsrail, sivil Yahudileri tam teçhizatlı askerler eşliğinde Mescid-i Aksa’ya sokarak Müslümanların haremini kirletmeye devam etmiştir. 2017’de toplam 25 bin 628 Yahudi Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemiş ve bu baskınlarda kimi zaman ayinler yapılmıştır. 2017’de baskın yapanların sayısı 2016’ya göre neredeyse ikiye katlanmıştır. 2017’da sayı 14 bin 231 idi.

Işıkları söndürüldü

Mescid-i Aksa avlusunda bulunan ve görkemiyle herkesin dikkatini çeken Kubbetus Sahra’nın ışıkları söndürüldü. İslami Vakıflar İdaresi’nin tüm girişimlerine rağmen gerekli ekipmanın Aksa’ya girişini engelleyen İsrail, Kubbetus Sahra’nın karanlıkta kalmasına yol açmaya devam ediyor.

Mescid-i Aksa altında sinagog

Daha önce Mescid-i Aksa altında kazılan tünellerde bir sinagog açan İsrail, Burak Duvarı altında 2017’nin son ayında yeni bir sinagog açılışını gerçekleştirmiştir.

Türkler de tutuklandı

İsrail, Kudüs’te sadece Kudüslülere yönelik zorbalık yapmamış, Mescid-i Aksa’yı ziyaret için kadim şehre giden Türkleri de tutuklamış ya da sınır dışı etmiştir. 2017’de 12 Türk gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılırken, 8 kişi de vize verildiği halde Ben Gurion Havaalanı’nda deport edilmiştir.
Kaynak: İHA