Maldivler'de Siyasi Kriz

Eski Devlet Başkanı Gayyum ve Yüksek Mahkeme üyesi iki hakim gözaltına alındı.

Güney Asya ülkesi Maldivler'de Yüksek Mahkemenin ülkedeki siyasi mahkumları serbest bırakma kararının ardından yaşanan siyasi kriz derinleşiyor.

Yüksek Mahkemenin siyasi tutukluların serbest bırakılması ve azledilen milletvekillerinin göreve iade edilmesi kararını tanımayan hükümetin ilan ettiği olağanüstü hal sonrası eski Devlet Başkanı Mamun Abdül Gayyum ve Yüksek Mahkeme üyesi iki yargıç gözaltına alındı.

Hint Okyanusu'ndaki takımada ülkesinde 1978-2008 yıllarında devlet başkanlığı yapan, görevdeki Devlet Başkanı Yamin Abdül Gayyum'un kardeşi Mamun Abdül Gayyum hakkında rüşvet ve hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Bu arada polis, Gayyum'u evinde gözaltına aldı.

Polis, Yüksek Mahkeme binasına da baskın düzenleyerek Başyargıç Abdullah Said ve yargıç Ali Hamid'i de gözaltına aldı. Yargıçların hangi suçlamayla gözaltına alındıklarına yönelik açıklama yapılmadı.

Ülkede Yüksek Mahkeme geçen hafta hapisteki muhalefet liderlerinin serbest bırakılmasına oy birliğiyle karar vermişti. Yargılamaların da yeniden yapılmasına karar veren Yüksek Mahkeme, Gayyum'un en yakın müttefiklerinden Meclis Başkanı Abdullah Mesih Muhammed'in başkanlığının düşülmesine destek verdiği için görevden alınan 12 milletvekilinin de göreve iadesine hükmetmişti. Vekillerin görevlerine dönmesiyle iktidardaki Maldivler İlerleme Partisi meclisteki çoğunluğunu yitirecekti.

Devlet Başkanı Gayyum, mahkemenin kararının "yetki gaspı olduğunu" ve "ulusal güvenliği tehdit ettiğini" ileri sürerek kararı tanımayacağını açıklamıştı.

Hükümetin mahkeme kararını tanımamasının ardından ülkede halk sokaklara dökülmüş, hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşanmıştı. Hükümet bunun üzerine ülkede 15 gün olağanüstü hal ilan etmişti.

Olağanüstü hal hükümete mahkeme izni olmadan gözaltı, arama ve mülke el koyma yanında toplantı özgürlüğünü kısıtlama yetkisi veriyor.
Kaynak: AA