İzmir Körfezi'nin Rehabilitasyonu

İZSU tarafından körfezin kuzey aksında yapılacak işlemler için gerekli projenin hazırlanması için 27 Şubat'ta ihaleye çıkılacak.

İzmir Körfezi ve Liman Rehabilitasyonu Projesi kapsamında körfezin kuzey aksında yapılması planlanan çalışmaların projelendirilmesi için 27 Şubat'ta ihaleye çıkılacağı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yapılan açıklamada, İzmir Körfezi'ni 80 yıl öncesine döndürmeyi amaçlayan İzmir Körfezi ve Liman Rehabilitasyonu Projesi'nde çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Proje kapsamında körfezin kuzey aksında yapılması planlanan çalışmalar için 27 Şubat'ta danışmanlık hizmeti ihalesine çıkılacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İZSU, körfezin kuzey aksında 13,5 kilometre uzunluğunda, 250 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğindeki sirkülasyon kanalının açılabilmesi, kanaldan çıkacak 25 milyon metreküplük tarama malzemesinin Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi yanındaki geri kazanım alanına aktarılması ve taranan malzemenin doğal yaşam adalarına en uygun yöntemle iletilmesi ile ada tasarımı ve ada uygulama projelerinin hazırlanması için ihaleye çıktı. 27 Şubat'ta yapılacak danışmanlık ihalesi sonrasında, ihaleyi alan firmanın bir yıl içinde projeleri hazırlayarak İZSU'ya teslim edecek."

Açıklamada ayrıca, İzmir Limanı'nın kapasitesi ve verimliliğinin artırılması için TCDD ile yürütülen çalışmalarda, sirkülasyon kanalının taranmasına yönelik ihale sürecinin adım adım hayata geçirildiğini dile getirildi.

Taranan malzemelerin geri kazanım alanına aktarılması için ilave tarama gemisi, vinç, duba ve ekipmanlara ihtiyaç duyulduğunun belirtildiği açıklamada, bu ekipmanlarla taranan malzemenin Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi yanında yer alan geri kazanım alanına taşınarak değerlendirileceği aktarıldı.

Açıklamada, projede TCDD tarafından güney aksı boyunca açılacak navigasyon kanalı ile körfeze temiz su girişi sağlanırken, kuzey aksında oluşturulacak sirkülasyon kanalının da bu bölgedeki akıntı hızını artıracağı dile getirilerek, bu sayede körfezdeki su kalitesi ve biyolojik çeşitliliğin iyileşeceği, yine İzmir Limanı'nın kapasitesi artarak, yeni nesil gemilere hizmet vermeye başlayabileceği bildirildi.
Kaynak: AA