Çanakkale Depreminin Yıldönümü

Çanakkale'nin Ayvacık ve Ezine ilçelerine bağlı köylerde geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen depremin yıldönümünde panel ve tiyatro oyunu düzenlendi.

Ayvacık Belediyesi tarafından belediye konferans salonunda düzenlenen panel saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez, burada yaptığı konuşmada, depremin ilk anından hemen sonra deprem bölgesine ulaştıklarını söyledi.

Bölgede ilk dakikalar itibariyle iyileştirme çalışmalarına başladıklarını ve depremzedelerle beraber olduklarını anlatan Hakyemez, şöyle konuştu:

"Tabii bizlerin kamunun asli görevi de yapması gereken de budur. Burada bir şeye de değinmek istiyorum bizlerle beraber Türkiye çapında özel sektör kuruluşlarımız, belediyelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız bir yardım seferberliği başlattılar. Onlara da buradan teşekkür etmek istiyorum.

- Deprem konutları yapılıyor

Sayın Vali ve ekibimle beraber biz depremden sonra da yaklaşık1-2 ay hep o bölgedeydik. Depremzedelerimizle beraber onların acısına ortak olduk. Depremzedelerimizin yaşam kalitesini daha nasıl yükseltebiliriz diye düşündük ve bu konuda çalışmalar yaptık. Depremin ilk günü çadır temin ettik. İkinci gün depremzedelerimiz için konteyner kent kurmaya başladık. Hep birlikte depremin yaralarını sarmak için çabaladık. Şu anda da deprem konutlarımız yapılıyor ve kısa süre sonra hak sahiplerine teslim edilecek." dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin de Ayvacık ile Ezine ilçesinin bir bölümünü kapsayan hatta 1 yıl önce deprem afeti yaşadıklarını hatırlattı.

Şahin, bu kapsamda Ayvacık Belediyesi olarak depremden önce alınacak tedbirler veya deprem anında yapılması gerekenler konusunda vatandaşları bilgilendirdiklerini kaydetti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Çanakkale İl Müdürü Levent Yılmaz ise şöyle konuştu:

"Bir deprem afetini geride bıraktık. Deprem anından itibaren vatandaşlarımızın da anlayışıyla depremzedelerimize her konuda yardımcı olmaya çalıştık. Depremin üzerinden bir yıl geçti. Biz AFAD olarak depremin en başından sonuna kadar iyileştirme sürecinde vatandaşlarımızı normal yaşantımıza nasıl döndürebiliriz diye çaba gösterdik. Depremin ilk anından itibaren yapılan koordinasyon ve işbirliği içerisinde depremzedelerimize en kısa sürede barınma ve yiyecek gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması hususunda çalışmalar yaptık."

Konuşmaların ardından Ayvacık Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı deprem anı ve sonrasını anlatan tiyatro oyunu sahnelendi.

- Belediye hizmet araçlarına pankart astılar

Ayvacık Belediyesi tarafından hizmet araçlarına, depreme karşı farkındalık yaratmak ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla pankartlar asıldı.

Belediye araç filosundaki 50 hizmet aracının 20'si üzerinde, "Deprem Değil, İhmal Öldürür", "Depremden Korkmayın, Önlem Alın", "Deprem Doğa Afettir. Bilinçsizlik Felakettir", "Deprem Öldürmez, Alınmayan Önlem İnsanları Öldürür", ifadelerin bulunduğu pankartlarla çalıştı.

Kaynak: AA