Bulgaristan'dan, AB'nin Batı Balkanlar Stratejisi'ne Destek

.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi dönem başkanlığını yapan Bulgaristan, AB Komisyonu’nun Batı Balkan ülkelerinin üyelik stratejisine ilişkin açıkladığı perspektifi olumlu karşıladı.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev, yaptığı yazılı açıklamada, Batı Balkanlar bölgesinin AB’ye katılımının stratejik bir hedef olarak belirlenmesini takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Bölge ülkeleriyle iş birliğinin yoğunlaştırılmasını öngören stratejinin önemine vurgu yapan Radev, yasaların üstünlüğü, sosyo-ekonomik gelişim, güvenlik ve göç alanındaki çalışmaların yanı sıra iyi komşuluk ilişkilerine ağırlık verilen stratejinin, AB’nin gündemine yeni bir öncelik katacağını, tüm bölgenin birleşik Avrupa ailesine katılımına ivme sağlayacağını kaydetti.

Başbakan Boyko Borisov da yazılı açıklamasında, AB’nin, onayladığı strateji ile Batı Balkanlar’a ait 6 ülkeye net bir mesaj verdiğini, hazır olanlara da 2025 yılında AB üyeliğine geçebilme umudu aşıladığını belirtti. Borisov, “Mayıs ayında Sofya’da yapacağımız AB-Batı Balkanlar zirvesinde doğru yönde ilerleme hedeflerimizi görüşeceğiz.” ifadesini kullandı.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada da AB Konseyi dönem başkanlığını yürüten Bulgaristan’ın Batı Balkanlar ile ilgili düşüncelerinin AB Komisyonu'nun gündemine girmesinden mutluluk duyulduğu bildirildi.

Batı Balkanlar Stratejisi’yle 15 yıllık aradan sonra ilk kez bölgenin stratejik konumuna önem verildiği belirtilen açıklamada, 2003 yılında Selanik'teki toplantının ardından Bulgaristan’ın bu yıl tekrar Avrupa’nın ve Batı Balkan ülkelerinin 6 liderini bir araya getireceği ifade edildi.

Açıklamada, 6 Balkan ülkesinin reformlarını hızlandırmaları gerektiği, her bir ülkenin ilerlemesinin ayrı olarak değerlendirileceği kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, bugün Strazburg'da düzenledikleri basın toplantısında, AB Komisyonu'nun Batı Balkanlar'a dair genişleme politikasını açıklamıştı.

Mogherini, Batı Balkanlar'da yer alan ülkelerin AB üyeliği için 2025 tarihi üzerinde bir tartışma olduğunu belirterek, "2025 net bir tarih değil ama bu gerçekçi bir perspektiftir." demişti.
Kaynak: AA