Bakan Ağbal Açıklaması 'Şimdi Mikro Alanda Reformları Yapma Vakti'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Türkiye birçok alanda makro alanda reformları tamamladı. Şimdi mikro alanda reformları yapma vakti. 2011 yılından bu yana mikro sektörel düzeyde ihtiyaç olan konularla ilgili düzenlemeleri teker teker yapıyoruz" dedi.

Ağbal, AK Parti Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Ağbal, yeni kanun tasarısına ilişkin, "Trafikte seyreden 16 yaş üzeri bir noktada tasfiye etme konusu gündeme gelmişse, bizim o düzenlemeyi yapmamız kadar doğal bir şey olamaz. KDV reformu başlı başına bir reform. Onu getireceğiz. 90 maddelik kanun içinde olan birçok konu, gerek genel ekonomi gerek sektörel düzeyde ekonomiye nefes aldıran, önünü açan piyasalarda rahatlık getiren düzenlemeler. 2017 yılının başında aynı tür düzenleme yaptık. Onun ekonomi üzerinde nasıl bir dalga etkisi meydana getirdiğini gördük. Bu açıdan yapılanları beğenmeyenler hiçbir zaman iş yapmayanlardır. Türkiye ekonomisi ve bütçesiyle ilgili 2017 yılının başında ortasında ve sonunda ahkam kesenlerin hepsi şu anda suskun. ’Ekonomi Kasım, Aralık ayında nefesi kesilecek’ diyenler neden yorum yapmıyor. Bizim özelliğimiz şu; sürekli ekonomi canlı, dinamik. Ortaya çıkan ihtiyaçlar karşısında güçlü bir iktidarız. Meseleleri doğru şekilde teşhis edip çözümler getirebiliyoruz. O açıdan torba yasalar aslında canlı ve dinamik olan ekonominin ihtiyaçlarının anında karşılayan düzenlemeler" dedi.



" Şimdi mikro alanda reformları yapma vakti"

"Çalışan kadınlara çocuklarını kreşe göndermeleri halinde ücretleri üzerinden gelir vergisi istisnası getiriyoruz" diyen Bakan Ağbal, "Çalışma hayatına ilişkin istihdamı destekleyecek, genç istihdamını destekleyecek düzenlemeler getiriyoruz. Bunlar reform değil mi? Burada beklenen nedir? Beklenen ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemelerin süratle hayata geçirilmesi, sorunların doğru teşhis edilip sorunun çözümlerinin doğru şekilde yapılması. Bu açıdan Meclis’te yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla iki paket var. KDV reformunu gönderiyoruz. Ardından Gelir Vergisi Kanun Tasarısı gelecek" ifadelerini kullandı.

Hükümetin ekonominin ihtiyaçları dahilinde kanunları çıkardığını söyleyen Ağbal, "Şu anda askerimiz Suriye’de kahramanca operasyon yürütüyor. Ülke güvenliği için Türkiye çok önemli inisiyatifler alıyor. Ama diğer taraftan Parlamento ekonominin ihtiyacı olan yasal düzenlemeleri yapıyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili düzenlemeler gerek konkordato düzenlemesi gerek iş yeri, şirket kuruluşlarında süreçlerin azaltılması maliyetlerin düşürülmesi, Dünya Bankasının Türkiye hakkında eksik görülen birçok konuyu bu düzenleme ilke gideriyoruz. Türkiye makro düzeydeki reformlarını tamamladı. 2003-2007 aralığında Türkiye birçok alanda makro alanda reformları tamamladı. Şimdi mikro alanda reformları yapma vakti. 2011 yılından bu yana mikro sektörel düzeyde ihtiyaç olan konularla ilgili düzenlemeleri teker teker yapıyoruz. Belki kendi başına sektörel gibi gözüküyor ama o sektörde müthiş bir dalga etkisi meydana getiriyor. Maliyenin torbalar devam edecek. Ekonomide işler iyi gidiyor, bize düşen görev ekonominin taleplerini karşılamak. Piyasa ne diyorsa, ekonomi ne istiyorsa biz onu yapacağız" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA