Arnavut Zincirinden Yapılan Tespihlerin Gümüşlükleri Kızıltepe'den Karşılanıyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde faaliyet yürüten gümüş ustası Sedat Acay, haftada bin tane tespih zincirini şekillendirerek Gaziantep’e gönderiyor.

Arnavut Zincirinden Yapılan Tespihlerin Gümüşlükleri Kızıltepe'den Karşılanıyor
Kızıltepe ilçesindeki gümüş ustası 13 yıldır yaptığı gümüşler ile eşsiz tasarımlara imza atıyor. Dükkanında hem özel tasarımlar yapan hem de çırak yetiştiren gümüş ustası yaptığı işe olan sevgisi ile ayakta durduğunu belirterek, Arnavut zincirini Güneydoğu’da yapan tek kişi olduğunu söyledi.

Gümüş ustası Sedat Acay; "Bu işi severek yapıyorum, bu yüzden ayakta duruyorum. Satışlarımız iyi, malum sevgililer günü de yaklaşıyor, bu yüzden yoğun siparişler alıyoruz. İnsanlar sevdiklerine verdiği ilgiyi ve o duygularını sevdiğine yakıştırdığı takı ile birleştiriyorlar. Tabiki de son yıllarda gümüşe talep yoğunluğu özel günler yaklaşınca bu daha da artıyor. Burada öğrencilerime telkari sanatını öğretiyorum. Kurs veriyorum. 6 sene halk eğitimde usta öğreticilik yaptım. Gümüş külçe haliyle elimize geliyor. Bin derece ısıda erittikten sonra tel haline geliyor, sonrada şekil vermeye başlanıyor. Tasarımlar, modele göre yaklaşık olarak 2-5 saat arasında bir uğraş gerektiriyor. Bu işin en zor yanı dikkattir, yani dikkatin dağıldığı anda onu toparlamak zor oluyor. O yüzden konsantrasyonunun bozulmaması lazım. Aslında sabır gerektiren bir işçilik istiyor. Bu işin en zevkli kısmı ise kesinlikle tasarım bittiğindeki o müşterinin memnuniyetidir. O mutluluk her şeye bedel. Yani düşünsenize kendi yaptığınız el emeğiniz ile insanların zevklerine hitap edebiliyorsunuz bu çok önemli" dedi.



"Güneydoğuda Arnavut zinciri yapan yok"

Gümüş ustası Acay, Güneydoğu’da kendisinden başka Arnavut zinciri yapan olmadığını söyledi.

Acay, "Arnavut zincirini ben İstanbul’da öğrendim. Güneydoğu’da bunu yapan yok, sadece ben yapıyorum. Arnavut zincirini en çok Gaziantep kullanıyor. Bunları ben yapıp Gaziantep’e yolluyorum. Her hafta benim kendi yaptığım bin tespih zinciri Gaziantep’e gidiyor. Bu da ayda 4 bin tane ediyor. Bunu ben yapmadan önce Gaziantep gümüşçüleri ya da tespih ustaları İstanbul’dan alıyordu. Ama şimdi benden alıyorlar. Bu çok meşakkatli bir işçilik, oldukça zaman alıyor’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA