ABD ile Türkiye ne konuşuyor?

Habertürk yazarı Serdar Turgut, Türkiye'nin bir sonraki hedefi Münbiç operasyonuyla ilgili ABD ile arasında geçen konuşmaları yazdı.

ABD ile Türkiye ne konuşuyor?
ABD ile Türkiye ne konuşuyor?
Afrin operasyonu tüm hızıyla sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bir sonraki hedefini Münbiç olarak açıkamıştı.

Münbiç'te bulunan teröristleri korku sararken orada bulunan ABD'den peş peşe açıklamalar yaptı.

Son olarak Amerika Savunma Bakanı James Mattis, “Türk müttefiklerimizle Münbiç konusunu konuşuyoruz. Ama bunların ne olduğunun şimdi açıklanması uygun değil” dedi.

'RUSYA DEVREDE'


 ABD ile Türkiye arasında geçen görüşmeleri yazan Habertürtk yazarı Serdar Turgut, görüşmelerde anlaşmaya tam olarak varılmadığını ifade etti.

Turgut, Fırat'ın doğusunda barışın oluşabilmesi için Rusya'nın da devrede olduğunu yazdı.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Bazı uzmanlardan görüşler alan Turgut şu sözleri köşesine taşıdı;

- Washington'daki PYD/ YPG çevreleri, Afrin operasyonu başladıktan sonra yaptıkları görüşmelerde Amerikan birimlerine, “Sizin için DEAŞ'a karşı verdiğimiz bunca mücadeleden sonra bizi ortada mı bırakıyorsunuz?” sorusunu sordular.

- Amerikan yönetim birimleri arasında yapılan değerlendirmede (interagency review), eğer ABD, Suriye'de YPG güçlerini bu aşamada ortada bırakırsa bundan sonra dünyanın hiçbir yerinde gerektiği zaman Amerika için savaşacak yerel güç bulamama tehlikesinin doğacağı sonucuna vardılar.

- Washington sadece bu nedenle YPG'ye, “Hayır sizi ortada bırakmayacağız” demekle birlikte onlara aynı zamanda şunu da söylüyor: “Bunu söylüyoruz ama bu sizin için müttefikimiz Türkiye'yle sahada karşı karşıya gelmek istiyoruz anlamına da gelmiyor.”

- Yani Amerika, YPG ile Türkiye'yi karşı karşıya algılayıp üretilecek formüllerden yana değil bu aşamada. Zaten her defasında “Amerika önce gelir” diyen Trump'ın düşüncesi şu: “Hem ulusal güvenlik hem de savunma stratejisinde Amerika'nın müttefiklikleri yeri geldiğinde değişebilir ve eğer gerekiyorsa eski müttefiklerimizi karşımıza da alabiliriz.” Kürtlere bunlar da hatırlatıldıktan sonra Amerika'nın Rusya ile girmiş olduğu global güç rekabet dünyasında NATO üyesi müttefiki Türkiye'yi tamamen kaybetmeyi göze almayacağı da söyleniyor.

- Yönetimde “üçüncü yol” diye adlandırılan bir çözüm arayışı da var. Rusya'yla, Suriye'nin bütünlüğünü bozmadan güçlü merkezi hükümete eklemlenmiş Kuzey Suriye'de bir özerk Kürt bölgesinin olabileceği de fikir olarak tartışılıyor. Washington'da Rusya'nın bu fikre desteği olduğu da söyleniyor.

- Washington'da bu model “Kuzey Irak modeli” olarak adlandırılıyor ve özerk bölgede YPG'nin tam hâkimiyeti eline almaması için Rusya-Amerika ve Türkiye'nin birlikte çalışacağı bir mekanizma oluşturulması üzerine çalışılıyor.

- Washington, Suriye'de siyasi süreç başlayıp ülkenin yeniden kuruluşu aşaması geldikten sonra bunun Türkiye'nin aktif katılımı olmadan yapılamayacağını görüyor. Bu bağlamda yine Kuzey Irak modeli hatırlatması yapılıyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ