Fransa Ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Görüştü

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Paris'te Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin ile bir araya geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile görüştü.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın iki liderin görüşmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Le Drian'ın Klimkin'e, Ukrayna'da yürütülen reformlar konusunda Avrupa Birliği'nin standartlarına ulaşılması ve bu yönde çalışmalara devam edilmesi gerektiğini söylediği ifade edildi.

Ukrayna'da birkaç alanda gelişme kaydedildiği belirtilen açıklamada, Fransa'nın Ukrayna'nın yürüttüğü reformları desteklediği ve bunların hayata geçirilmesi için yardım edeceği bildirildi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerden memnun olunduğu aktarılan açıklamada, Fransa'nın Ukrayna'nın egemenliğine bağlı olduğu ve Kırım ilhakını tanımadığı belirtildi.

Açıklamada, Almanya ile arabuluculuk yapan Fransa'nın, Rusya'ya özellikle güvenlik konusunda Minsk Anlaşması'nı uygulamaya çağırdığı ve Ukrayna'dan da üzerine düşenleri yapmasını beklediği kaydedildi.

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların durdurulması için imzalanan Minsk Anlaşması gereği Kiev yönetimi ile Rusya yanlısı ayrılıkçıların elinde tuttuğu esirleri karşılıklı serbest bırakması gerekiyor.

Minsk Anlaşması'nın imzalanmasından sonra belli dönemlerde yapılan esir değişimi uzun bir süre sonra geçen aralık ayının sonunda Ukrayna'da, Kiev yönetimi ve Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında yapılmıştı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yaklaşık 15 gün önce Rusya'nın Kırım'ı ilhakını destekledikleri gerekçesiyle 21 kişi ve 9 kurumu daha yaptırım listesine eklediğine ilişkin yaptığı açıklamada, yaptırımların Rusya, Minsk Antlaşması'nın kurallarını tamamen yerine getirene ve Kırım yarımadasındaki yasa dışı işgalini sonlandırana kadar sürdürüleceğini vurgulamıştı.

Kaynak: AA