FKÖ'den 'Okul Yıkan İsrail'den Hesap Sorulsun' Çağrısı

FKÖ Genel Sekreteri Ureykat: 'Uluslararası camianın, İsrail'den işlediği suçlar nedeniyle hesap sorma zamanı gelmiştir. Sözlerin eyleme dönüşmesi gerekiyor artık' 'İsrail, Filistinlilerin hayatlarını ve özgürlüklerini elde etme yönündeki çabalarını men ederek uluslararası hukuku çiğnemiştir'

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), uluslararası topluma, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün kırsalında yaşayan Filistinli bedevilere ait "ilkokulun bir kısmını yıkan" İsrail'den hesap sorması çağrısında bulundu.

FKÖ Genel Sekreteri Saib Ureykat yaptığı yazılı açıklamada, "Uluslararası camianın, İsrail'den işlediği suçlar nedeniyle hesap sorma zamanı gelmiştir. Sözlerin eyleme dönüşmesi gerekiyor artık." ifadelerini kullandı.

Söz konusu yıkımı "uluslararası hukuku çiğnemek" olarak değerlendiren Ureykat açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"İsrail, Filistinlilerin hayatlarını ve özgürlüklerini elde etme yönündeki çabalarını men ederek uluslararası hukuku çiğnemiştir."

İsrail askerleri, işgal altındaki Doğu Kudüs'te Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve 26 çocuğun eğitim gördüğü Ebu Nevvar'da Filistinlilere ait bir okulun iki sınıfını dün ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkmıştı.

İsrail ile Filistin arasında yapılan Oslo anlaşmasına göre "C" bölgesi olarak sayılan bölgede bulunan 700 kişilik Ebu Nevvar bedevileri, İsrail'in tüm tehditlerine ve baskılarına rağmen köylerinden ayrılmayı reddediyor.

Filistinli taraflar, İsrail'in bu yıkımlarla, E1 olarak isimlendirilen bölgedeki bedevileri göç ettirerek, Doğu Kudüs'teki, Azariya'daki ve Lut Gölü'ndeki (Ölü Deniz) Yahudi yerleşim yerlerini birbirine bağlamaya çalıştığını ifade ediyor.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, "A", "B" ve "C" bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A" bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B" bölgesinin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C" bölgesinin idari ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

İsrail yönetimi kendi kontrolünde olduğu gerekçesiyle çoğunlukla "C" bölgesinde Filistinlilerin yeni bina veya genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor.

Kaynak: AA