Fetih'ten Uluslararası Topluma İsrail'le Barış Süreci Çağrısı

Fetih Hareketi Merkez Komitesi, uluslararası topluma, Filistinİsrail meselesinde siyasi süreci gözlemleyebilecek bir mekanizma kurma çağrısı yaptı.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi, uluslararası topluma, Filistin-İsrail meselesinde siyasi çözüme ulaşmak amacıyla siyasi süreci gözlemleyebilecek bir mekanizma kurma çağrısında bulundu.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Devlet Başkanı ve Fetih Hareketi Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında toplandı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, uluslararası topluma Filistin-İsrail meselesinde siyasi çözüme ulaşmak amacıyla siyasi süreci gözlemleyebilecek bir mekanizma kurma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, ABD'nin, Filistin-İsrail barış müzakerelerinde arabuluculuk rolünü kaybettiği belirtilerek, ABD'nin Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerine karşı tutum sergilememesinden endişe duyulduğu ifade edildi.

Ayrıca ABD'nin geçen ay aldığı Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünü askıya alma kararından da endişe duyulduğu kaydedildi.

Filistin halkına İsrail ve ABD'nin söz konusu politikalarıyla mücadele etme çağrısı yapıldı.

Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi'nin dün yaptığı toplantıda, FKÖ Merkez Komitesinin kararlarının uygulanması için yüksek komite kurulması kararı alması memnuniyetle karşılandı.

FKÖ Yürütme Komitesi'nin dün Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlenen toplantısının ardından yapılan açıklamada, Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nden İsrail'le "siyasi, idari, ekonomik ve güvenlik" düzeylerindeki irtibatını koparması için acilen bir yol haritası belirlemesi talep edilmişti.

"İsrail tarafıyla ekonomik ilişkilerin belirlenmesi ve 1994'te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü'nün dayattığı sınırlamalardan kurtulmanın hedeflendiği" belirtilen açıklamada, Filistin hükümetinden, hazırladığı eylem planını FKÖ Yürütme Komitesi'ne sunması istenmişti.

Ayrıca Doğu Kudüs'ün ilhakı ve Yahudi yerleşim birimleri meselesinin de ele alındığı toplantıda, İsrail ile güvenlik koordinasyonu ve ekonomik ilişkilerin durdurulması, FKÖ Merkez Komitesi'nin kararlarının uygulanması için yüksek komite kurulması ve İsrail tarafından 1967 sınırlarındaki Filistin devleti tanınıncaya kadar İsrail'i tanıma konusunun askıya alınması kararlaştırılmıştı.
Kaynak: AA