Almanya'daki Koalisyon Görüşmeleri

Bugün tamamlanması beklenen koalisyon görüşmelerine yarın devam edilecek.

Almanya'da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yeniden bir hükümet kurmak için yaptığı ve bugün tamamlanması beklenen görüşmelerin uzatmaya gittiği bildirildi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) lideri Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Martin Schulz başkanlığındaki partilerin müzakere heyetleri bugün Berlin'de SPD Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

9 saatten fazla süren görüşmelerin ardından açıklama yapan SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil, bugünkü görüşmelerin yapıcı geçtiğini ve önemli alanlarda anlaşma sağlandığını belirtti.

Ancak müzakere heyetlerinin, partilerin anlaşma sağlayamadığı ve üzerinde ayrıntılı görüşülmesi gereken konuların bulunduğunu tespit ettiklerini aktaran Klingbeil, bundan dolayı görüşmelere yarın devam edilmesine karar verildiğini kaydetti.

Ülke basınında yer alan haberlerde, tarafların sağlık sigortası ve süreli iş sözleşmelerine ilişkin konularda henüz anlaşma sağlayamadığı ifade ediliyor.

Almanya'da 24 Eylül'de yapılan genel seçimlerin üzerinden 133 gün geçmesine rağmen henüz yeni bir hükümet kurulamadı.

Genel seçimin ardından hükümeti kurmak amacıyla müzakereler yapan CDU/CSU, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasındaki ön görüşmeler, FDP'nin masadan kalkmasıyla başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier devreye girerek, CDU/CSU ve SPD'yi büyük koalisyonu kurmak için masaya oturmaya ikna etmişti.

Bu partiler arasındaki ön görüşmeler 7-12 Ocak'ta yapılmış ve 28 sayfalık bir mutabakat metni ortaya çıkmıştı.

CDU ve CSU bu metni yetkili parti kurullarında onayladı. SPD ise 21 Ocak'ta olağanüstü kurultayda delegelerin yüzde 56 oyuyla kabul ederek, CDU/CSU ile doğrudan koalisyon görüşmelere girilmesi konusunda yeşil ışık yakmıştı.

26 Ocak'ta koalisyon görüşmelerine başlayan taraflar, görüşmelerin bugün tamamlanmasını hedeflemişti.

Ancak müzakere sürecinin uzun sürmesi ve belirli konularda anlaşmaya varılmamasından dolayı görüşmelerin yarına, belki de salı gününe kadar uzayabileceği ifade ediliyor.

CDU/CSU ile SPD'li yöneticileri anlaşsa bile, SPD, taraflar arasında ortaya çıkacak koalisyon protokolünü 440 binden fazla üyesine oylatacak.

Bu sürecin de yaklaşık 3 hafta sürmesi bekleniyor.
Kaynak: AA