Silahı Bırakan Polis Kent Ozanının 'Kozmoz Anadolu' Yolculuğu

Çocukluğundan bu yana müziğe ilgi duyan Adanalı polis memuru Ali Kartal, İstanbul ve Şanlıurfa’da çeşitli görevler yaptıktan sonra psikolojik nedenlerle silahı bırakıp amir ve müdürlerinin destekleriyle polis radyosunda çalışmaya başladı. Santur ve gitar enstrümanlarının yanı sıra vokalde de kendisini geliştiren ’modern kent ozanı’, doğu-batı tınılarını birleştiren besteleri ve yazdığı deyişlerle “Kozmoz Anadolu” isimli albümünü hazırladı. Albümün prodüktörlüğünü Kargo grubunun kurucusu ve bas gitaristi Mehmet Şenol Şişli üstlendi. Kartal’ın hikayesi, yönetmen Zafer Özgentürk’ün de dikkatini çekerek, belgesel konusu oldu.

Silahı Bırakan Polis Kent Ozanının 'Kozmoz Anadolu' Yolculuğu
Adanalı Ali Kartal (Derd’Ali) (32), ailesinde çok sayıda polis bulunması nedeniyle 22 yaşında polisliğe adım attı. Çocukluğundan bu yana müzikle de ilgilenen Kartal’ın polisliği seçmesinde, emniyet müdürü ağabeyi büyük rol oynadı.

Şehir dışı ilk görevinde İstanbul’da Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görev yapan Ali Kartal, burada önemli müzisyenlerle tanıştı. Daha sonra şark görevi için gittiği Şanlıurfa’da ’Ustam’ dediği Ömer Faruk Karadağlı ile tanışan genç polis memuru, müziğe ve aşıklık geleneğine ağırlık vermeye karar verdi.

Kartal, Adana’ya döndükten sonra İstanbul ve Şanlıurfa’da öğrendiklerini harmanlayıp doğu ve batı müziğini ’Derd’Ali’ mahlasıyla bir araya getirerek yazdığı deyişleri müzikleriyle birleştirerek albüm çıkarmaya koyuldu.

Kartal, bu süreçte ev konserleriyle tanınan uluslararası ’Sofar Sounds’ sahnesinde 2 kez yer aldı. Kartal, ilk sahnesinde Ufuk Beydemir’in “Ay Tenli Kadın” isimli şarkısına santur çaldı. İkinci performansında ise kendi bestelerine Veys Çolak, Arcan Akduman, Kargo grubundan Mehmet Şenol Şişli, Fatih Hoşnut ve Meltem Avcu eşlik etti.

Silahını bırakarak Adana Emniyet Müdürlüğü Radyo Televizyon ve Foto Film Şube Müdürlüğüne bağlı polis radyosunda çalışmaya başlayan genç polis memurunun müzisyenliğe uzanan hikayesi, Yönetmen Zafer Özgentürk’ün de ilgisini çekerek, ’Aşkın Derd’Hali’ isimli belgesele konu oldu.

Kartal, silahlı polislik ya da aktif operasyonel polislikle ilgili sorunu olmadığını ancak çalışma şartlarının ağır gelmesi nedeniyle kurum psikoloğunun verdiği raporla silahı bıraktığını kaydederek, iş arkadaşlarının ve müdürlerinin de müzik kariyerinden haberdar olduklarını ve kendisine destek verdiklerini belirtti.

Hazırladığı 9 şarkılık “Kozmos Anadolu” isimli albümde doğu-batı tınıları ile santur ile gitarı birleştirdiğini kaydeden Ali Kartal, "Deyiş yazıyorum, doğayı anlatıyorum, halimizi anlatıyorum, seni anlatıyorum, kendimi anlatıyorum, onu anlatıyorum, güzellikten başka bir şey anlatmak istemiyorum. Aşık Veysel kadar olmasa da o ne anlatıyorsa onu anlatmaya çalışıyorum" diye konuştu.



"Müziğin birleştirici güç olmasını istiyorum"

Santur enstrümanına yazdığı “Barışa gerek var” yazısına ilişkin bilgiler de aktaran Kartal, "Kimse savaş istemez değil mi? En gaddar adam bile istemez, ben de istemiyorum. Dünyada ve evrende barışa gerek var. Canlı olarak barış mesajı veriyorum. Üniformaların, renklerin bir önemi yok. Renkleri, dilleri, dinleri değil de birbirimize davranışlarımızı, ticaret ahlakımızı, komşuluk ilişkilerimizi önemsemeliyiz. İnsanların birbiriyle savaşmasının sebebi, bir şeyleri paylaşamıyor olmaları. Halbuki ölümlü dünya. Kimse bir yere bir şey götüremeyecek, kefenin cebi yok. O yüzden santurumun üstüne ’Barışa gerek var’ yazdım. Müziğin birleştirici bir güç olmasını istiyorum. Tarihteki en kötü insanlar bile bir müzik dinlemiştir. Onları her zaman etkilemiştir, böyle bir özelliği var müziğin. Müziği çeşitli insanlar ya da meslek grupları yapabilir diye de düşünmesinler. Herkes müzik yapabilir. Bu, doğanın insanlara verdiği bir özellik. Fıtratta varsa herkes her şeyi yapabilir" diye konuştu.



"Herkesin seveceği özgün bir yapı"

Ali Kartal’ın hikayesini konu alan “Aşkın Derd’Hali” isimli belgeseli hazırlayan Yönetmen Zafer Özgentürk ise günümüzde sanatın para kaygısıyla üretiliyor olmasına karşın Kartal’ın merkezinde doğa, insan ve sanat olduğu ilgisini çektiğini belirterek, belgeselde dikkat çekici noktaları şöyle anlattı:

“Ali’nin ailesinden insanlarla, müzik yaptığı ustasıyla, özellikle Ustam dediği insanla, herkesle görüştük. Ali’nin bilinçaltına dair bilgilere dair paylaştılar bizle. Polis olma isteğiyle ilgili dayısının ifadeleri var, çok kıymetli buldum. Ali’nin babasız büyümesinden kaynaklı erk olma ihtiyacı duyması, polis olmak istemesi bu bağlamda önemli. Çünkü biliyorsunuz polis olmak erk olmaktır. Sözünüz geçer. Ali’nin sanatına da gelecek olursak, herkesin sakız gibi defalarca çiğnediği şarkılar var, biz ona ’piyasa’ diyelim. Yaptığı şarkıları dinledim hakikaten ilk duyguyla dinleyebiliyorsunuz. Herkesin seveceğini düşündüğüm özgün bir yapısı var. İlgimi çekti, ben de belgeselini çekmek istedim. Albümün lansmanına denk belgesel de yayımlanacak.”

Ali Kartal’ın “Kozmos Anadolu” isimli albümünün, Özgentürk’ün “Aşkın Derd’Hali” isimli belgeselle eş zamanlı olarak Kalan Müzik etiketiyle bahar aylarında yayınlanması planlanıyor. Albüm ve belgesel lansmanları ise yaz aylarına doğru Adana Hayal Kahvesi ve İstanbul İKSV’de olacak.
Kaynak: İHA