Shakespeare'den Uyarlanan 'Hangimiz Sevmedik' Oyunu Sahnelendi

'Sanat 3' tiyatro topluluğu tarafından, William Shakespeare'in '12. Gece' adlı eserinden uyarlanarak hazırlanılan 'Hangimiz Sevmedik' adlı oyun, Atakent Kültür ve Sanat Merkezi'nde izleyiciyle buluştu Eseri uyarlayan ve yöneten Gülbaba: 'İşin içinde sözleriyle Necip Fazıl'ın, Yunus Emre'nin, Mevlana'nın olduğu bir uyarlama yaptık. Oyun içinde dans, koreografi, müzikal manada canlı performans ve sonunda insanlara bizce 'aşk' nediri anlattığımız sürpriz bir final var' Oyuncu Kartal: 'Aşkın birtakım halleri vardır biliyorsunuz. Aşık insan bazen komik durumlara düşer, bazen acı çeker. Biz de aşkın birçok halini sahneye yansıtmaya ve sonunda da hakiki aşkın, gerçeğin ne olduğunu seyirciye anlatmak için gayret ettik'

"Sanat 3" tiyatro topluluğu tarafından, William Shakespeare'in "12. Gece" adlı eserinden uyarlanarak hazırlanılan "Hangimiz Sevmedik" adlı oyun, Atakent Kültür ve Sanat Merkezi'nde izleyiciyle buluştu.

Eseri uyarlayan ve yöneten, aynı zamanda oyuncu olarak da yer alan Sami Gülbaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her zaman alışılagelmiş oyunlar yerine, klasik bir eseri uyarlayarak sahneleme düşüncesiyle yola çıktılarını söyledi.

Gülbaba, "12. Gece" adlı eseri bugüne uyarlamaya çalıştıklarını belirterek, "İşin içinde sözleriyle Necip Fazıl'ın, Yunus Emre'nin, Mevlana'nın olduğu bir uyarlama yaptık. Oyun içinde dans, koreografi, müzikal manada canlı performans ve sonunda insanlara bizce 'aşk' nediri anlattığımız sürpriz bir final var." dedi.

- "Tiyatronun asgari müştereklerini sahneye çıkarmaya çalışıyoruz"

Oyun çalışmalarının keyifli geçtiğini aktaran Gülbaba, şöyle devam etti:

"Bir Shakespeare oyunu oynamak, o tiradları, replikleri dile getirmek, şiirselliği, edebi tavrı bozmadan kendi istediğiniz şekilde anlatabilmek ve seyirciyi sıkmadan 1 saat 40 dakikalık bir oyun oynamak gerçekten bizim için zordu. İlk defa uyarlama açısından yapacağımız bir iş ve çok şükür bugüne kadar da kötü manada eleştiri almadık."

Gülbaba, kaliteli bir tiyatro ortaya çıkarmak istediklerini anlatarak, "İyi bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Tiyatronun asgari müştereklerini sahneye çıkarmaya çalışıyoruz, elimizden geldiğince bir özel tiyatro olarak. Kostümünden tutun, dekoruna, müziğine, ışık tasarımına her şeyine elimizden geldiğince bütçemiz doğrultusunda harcama yapıp, bu işi layığıyla sahnede yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Oyun çalışmalarının 4 ay sürdüğünü kaydeden Gülbaba, oyunun hikayesine ilişkin ise şunları söyledi:

"İki kardeşimiz var ve bunlar bir gemi kazasından sonra ayrılıyorlar. Daha sonra bu iki kardeşin birbirlerini arama sürecinde yaşadıkları tatlı, keyifli bir serüveni anlatıyoruz. Bu süreç içerisinde aynı zamanda gönül, aşk hikayeleri de yer alıyor. Finalde ise iki kardeşin buluşması, gönül arkadaşlarını bulması var. Fakat asıl final manevi aşkın anlatımıyla sona eriyor."

- "Hakiki aşkın ne olduğunu seyirciye anlatmak için gayret ediyoruz"

Aynı zamanda Sanat 3'ün kurucularından olan oyuncu Seyfullah Kartal da "Hangimiz Sevmedik" adlı oyunda "Dük Orsino" karakterini canlandırdığını belirterek, "Biz bu oyuna biraz günümüz esprilerini, bizden birtakım esprileri harmanlayarak ve orijinal esere sadık kalarak, ana kurguyu bozmadan hazırlanmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

Kartal, oyunun aynı zamanda romantik komedi türünde olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aşkın birtakım halleri vardır biliyorsunuz. Aşık insan bazen komik durumlara düşer, bazen acı çeker. Biz de aşkın birçok halini sahneye yansıtmaya ve sonunda da hakiki aşkın, gerçeğin ne olduğunu seyirciye anlatmak için gayret ettik. Nihayetinde de bütün bu aşk hallerinin, ilahi aşka dayandığını Sanat 3 olarak, insanlara aktarmaya gayret ediyoruz."

Oyuncu Eşref Seyitoğlu ise ilk defa bir Shakespeare eserinde yer aldığını dile getirerek, "Benim oyundaki karakterim de 'Sir Toby', yani kraliçenin amcasını oynuyorum. Biraz ukala, pimpirikli, kendini beğenmiş ve kumarbaz bir adam. Hikaye geneliyle aşk hikayesi ama biraz komik ve müzikal bir oyun aynı zamanda. Kendi çizgimizi bozmadan böyle bir proje atıldık ve elimizden gelenin en iyi yaptığımızı düşünüyorum." dedi.

Oyuncu ekibi ile 7 yıldır beraber çalıştıklarını anlatan Seyitoğlu, "Ekibimiz çok iyi, birçok oyunda beraber sahne aldık. Oyuncularının birbirini tanıması da yaptığınız işi daha güzel bir hale getiriyor. Yani mutfak güzel olunca yemeğin de güzel çıkması gibi." değerlendirmesinde bulundu.

Tek perdelik oyunda Gülbaba, Kartal ve Seyitoğlu'nun yanı sıra Musa Çağırgan, Ahmet Kırmalı, Ceyhan Yağmurlar, Dilara Özdemir, Nida Hisoğlu, Gülşah Gülebenzer ve Savaş Kesici rol alıyor.

Oyunun ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu, dekor tasarımını ise Adem Eroğlu hazırladı.
Kaynak: AA