Yangına Atılan Su, Şişelenmiş Sudan Pahalı

Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, orman yangınlarında hava araçlarıyla atılan suyun, şişelenmiş sudan daha pahalıya mal olduğunu söyledi.

Bölge müdürü Çelik, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret ederek, 2017 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Marmaris Orman İşletme Müdürlüğünde yapılan toplantıda, 2017 yılında ilçede yaşanan yangınlar, yangına müdahale süreleri ve ormandan elde edilen gelirler hakkında bilgilendirme yapıldı.

Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, konuşmasında yangın havuzlarının önemine dikkati çekerek, yangın havuzlarının sayısını her yıl arttırmayı planladıklarını, havuzların yangın söndürme maliyetlerini de azalttığını belirtti.

Muğla'da 335 adet su toplama çukuru denilen "yangın havuzu" olduğunu ve buna her yıl 10 adet ilave yapacaklarını aktaran Çelik, "Helikopterin yangında havada kaldığı süre, yangınla su aldığı havuz arasındaki mesafe 5 kilometreyi geçtiği anda, helikopterin havada uçtuğu süreyle oranladığımızda bir litre su şişelenmiş sudan kat kat daha pahalıya geliyor. Yangına atılan su şişelenmiş sudan pahalı. Bundan dolayı her 5 kilometrede su olacak şekilde planlama yapıyoruz. Yangın atılan suyun en ucuza gelmesi için kaynaklarımızı yönlendiriyoruz." dedi.

- İçmeler yangınında 11 helikopter kullanıldı

Çelik, 2017 yılında İçmeler Mahallesi'nde çıkan yangına yaptıkları müdahalenin ilçe tarihinde havadan yapılan en büyük müdahale olduğunu kaydetti.

Yangından ilk gelen fotoğrafların hiç hoşlarına gitmediğini ve büyük tehlike gördüklerini aktaran Çelik, şöyle konuştu:

"Çok tehlike arzediyordu. Biz bütün unsurlarla yangına yüklendik. Tehlike gördük şehir için. Bölge ve Genel Müdürlüğün bütün imkanlarını seferber ettik. Hava kararmadan 21 hektar alanda yangını bitirdik. Yangını şehre ulaşmadan tuttuk. İçmeler'i 11 helikopter 4 uçakla savunduk. Yoksa İçmeler Mahallesi yanabilirdi. İlk yangını gördüğümüzde İçmeler'i savunmak aklımıza geldi."

- Okluk koyunda ağaç kesilmiyor

Çelik, gazetecilerin Karacasöğüt Mahallesi Okluk koyundaki tadilatı yapılan Cumhurbaşkanlığı konutu için çevrecilerin ağaç kesiliyor itirazlarını hatırlatması üzerine kesilen ağaç olmadığını çevre bakımlarının yapıldığını ifade etti.

Yol kenarlarında, yol ve yangın güvenliği için bakım ve temizlik yapıldığını belirten Çelik, "Kesilmek zorunda kalan ağaç olsa bile misliyle dikiliyor. Kesilen ağaç sayısı da çok değil. Cumhurbaşkanlığı konutu çevresinde koruma duvarlarının etrafına da ağaç dikimi yapıyoruz. Kesmek şöyle dursun ağaç dikiyoruz." diye konuştu.

Çelik, Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasının tamamının yangınlarda birinci derecede hassas bölge olduğunu ve vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi.

Kaynak: AA