'Türk Boylarının Destanları' Kitabının 4. Baskısı Yapıldı

Alman bilim adamı Prof. Dr. Karl Reichl’ın "Türk Boylarının Destanları" kitabının 4. baskısı okuyucuyla buluştu.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Türk Dil Kurumu tarafından 1997’de başlatılan "Türk Dünyası Destanlarının Tespiti, Türkiye Türkçesine Aktarılması ve Yayımlanması Projesi"nin 2. kitabı olan "Türk Boylarının Destanları" 4. baskısı okuyucuyla buluştu.

Türk Dil Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, Bonn Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde Orta Çağ edebiyatı dersleri veren Prof. Dr. Karl Reichl’ın 1992’de neşrettiği kitap, Prof. Dr. Metin Ekici’nin çevirisiyle 2002’de okuyucuyla buluştu. Özgün adı "Turkic Oral EpicPoetry: Traditions, Forms, PoeticStructure" olan kitapta Türk destancılık geleneği konu, anlatıcı, icra, tür, ifade kalıpları ve müzik gibi yönleriyle ele alınıyor.

Kitabın odak noktasını, yazarın "merkezi gelenekler" olarak adlandırdığı Özbek, Uygur, Kazak, Kırgız ve Karakalpak Türklerinin destancılık geleneği oluşturuyor. Yazarın, merkezi gelenekleri Türk boyları arasında bizzat bularak araştırdığı belirtiliyor. Ancak kitapta, yalnızca Batı ve Doğu Türkistan geleneklerine yer verilmekle yetinilmediği ve bu bölgenin dışında kalan Türkmen, Azerbaycan, Türkiye, Altay ve Tuva Türklerinin destancılık geleneğinin de tahlil edildiği kaydedildi. Bu yönüyle eser, okura Türk dünyası destancılık geleneğini bütüncül olarak görme imkanı veriyor.
Kaynak: İHA