Karma Alt Komisyon Toplantısı

Komisyon, KDK'nin verdiği tavsiye kararlarına uymayan ya da istediği bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşmayan kurum temsilcilerini dinledi.

Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Alt Komisyon, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) verdiği tavsiye kararlarına uymayan ya da istediği bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşmayan kurum temsilcilerini dinledi.

Alt Komisyon, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar başkanlığında toplandı.

Kamu Denetçileri Yahya Akman, Arif Dülger, Sadettin Kalkan ve Celile Özlem Tunçak'ın da hazır bulunduğu toplantının başında konuşan Ulupınar, kamu kurum ve kuruluşlarının KDK'ye bilgi vermesinin önündeki engelleri kaldırmak, kamu kurumlarının KDK kararlarına neden uymadığı konusunda bilgi almak istediklerini söyledi.

Kamu Denetçisi Yahya Akman, kamu kurumlarının KDK kararlarına uymadığına ilişkin bir dosya hakkında bilgi verdi.

İzmir'in Bergama İlçesinde bir vatandaşın bedel ödeyerek Hazine'ye ait bir gayrimenkulu kiraladığını ama aynı parsel içerisinde birkaç vatandaşın da mülkiyetlerinin olduğunu belirten Akman, "Kiralanan miktar yüksek olmasına rağmen bu vatandaş 'parselin tamamının kendisine ait olmadığı gerekçesiyle' çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptıramadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yönde idari bir karar verdi. Biz de verilen bu idari kararı hukuki açıdan doğru bulmadık. Bu çiftçimizin, çiftçi kayıt sistemine kayıt olması gerektiğini, bakanlığa tavsiye kararı olarak ilettik." diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Destekleme Daire Başkanı Hayri Yılmaz, bu konu hakkında orta yol bulmak için çalışma yapacaklarını ifade ederek, "Eğer 78 dekar araziyi kurtaracak bir duruma gelirsek, çiftçinin bu yılki desteklerden yararlanmasını sağlayabiliriz." dedi.

Yahya Akman da kamu kurumlarının, bu toplantılarda daire başkanı yerine genel müdür düzeyinde temsil edilmesi gerektiğini dile getirerek, bunun takdirinin alt komisyon başkanlığında olduğunu söyledi.

Özcan Ulupınar, kamu kurumlarına genel müdür düzeyinde toplantıya katılması gerektiği yönünde yazı yazdıklarını ancak mazeret bildirilerek daire başkanlarının gönderildiğini bildirdi.

Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan da Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında çalışan bir personelin "birçok yerde görevlendirildiğini ve bunun da hukuki olmadığı" gerekçesiyle KDK'ye başvurduğunu aktardı.

Kalkan, Kamu Denetçiliğinin, bu görevlendirmelerin uygun olmadığı yönünde bakanlığa tavsiye kararında bulunduğunu ancak bakanlığın bu tavsiye kararlarına, "bakanlık merkez teşkilatında hizmetine ihtiyaç olmadığı" gerekçesiyle uymadığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Daire Başkanı Bekir Erdoğan, bakanlık çalışanları nezdinde, zaman zaman yer değişikliği yapmak durumunda kaldıklarını vurgulayarak, "Bu konuda yapılabilecek bir durum olup olmadığına bakalım." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA