Berger, AB'nin Ortadoğu Politikasını Anlattı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger: '(ABD'nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararına ilişkin) Bu, barış sürecini ciddi anlamda aşağı çekti' 'AB, Filistin devletinin inşasında gerekli kurumların tesisinde Filistin Ulusal Yönetimi'ne kurulduğundan beri destek veriyor'.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması kararı ile ilgili "Bu, barış sürecini ciddi anlamda aşağı çekti." dedi.

Berger, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin (TOBB ETÜ) düzenlediği "Diplomasi ve Barış" seminerleri kapsamında "Avrupa Birliği'nin (AB) Ortadoğu Politikası" konulu konuşma yaptı.

Berger, konuşmasında ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması kararı ile ilgili "Bu, barış sürecini ciddi anlamda aşağı çekti." dedi.

İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümden yana olduklarını belirten Berger, AB'nin bütünsel bir yaklaşımla soruna çözüm bulmak için çabaladığını kaydetti.

Berger, "Bu konuda AB'nin üzerine ne düşüyor? İsrail devleti halihazırda varken, Filistin tarafında bir devlet inşa edilme süreci bulunuyor. AB, Filistin devletinin inşasında gerekli kurumların tesisinde Filistin Ulusal Yönetimi'ne kurulduğundan beri destek veriyor." ifadelerini kullandı.

Problemin çözümü için iki tarafın da kabul ettiği arabulucuların devreye girmesi gerektiğinin altını çizen Berger, barış sürecinin ilerlemesinde liderlerin büyük katkısı olduğunu söyledi.

Berger, sorunun çözümünde bölgesel aktörlerin de katkısının olabileceğine dikkati çekti. Türkiye'nin bu anlamda önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Berger, aynı zamanda Arap Birliği gibi kurumların da sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

AB'nin, İsrail'in Filistin topraklarında yerleşim yeri inşa etmesine her zaman karşı olduğunu ifade eden Berger, Filistinli mülteciler ve su sorunu gibi altyapısal problemlere çözüm bulunması için de çaba sarf ettiklerini kaydetti.

- "AB, özünde bir barış projesidir"

Berger, AB'nin kurulduğu günden bugüne Avrupa'da barışın tesis edilmesinde önemli bir rolü olduğunu vurgulayarak, "AB, bildiğiniz gibi, özünde bir barış projesidir. Bu yüzden 2012'de Nobel Barış Ödülü'nü kazandı." ifadelerini kullandı.

AB'nin dünyanın çeşitli yerlerinde barışı tesis etmek için çaba sarf ettiğini kaydeden Berger, özellikle Afrika ve Ortadoğu'da sosyal ve ekonomik reformları desteklediklerini söyledi. Berger, bu amaçla AB'nin BM ve Arap Birliği gibi diğer kurumlarla yakın iş birliği içinde olduğunu dile getirdi.

AB'nin son zamanlarda karşılaştığı güçlükler karşısında küresel politikasını değiştirdiğine dikkati çeken Berger, yeni stratejilerinde önceliğin güvenlik ve savunma alanlarında yakın iş birliği, askeri ve diğer alanlarda bütünsel yaklaşım, iç ve dış politikanın uyumu ve kamu diplomasisinden oluştuğunu kaydetti.

Büyükelçi Berger, AB'nin Ortadoğu'da barışı tesis etme çabalarına ilişkin, Suriye iç savaşında tarafları bir araya getirme ve insani yardım çalışmalarını da örnek verdi.

Suriye'deki savaşın sona ermesinde bölge ülkelerinin önemli rolü olduğuna değinen Berger, "Türkiye, Suriyeli sığınmacılara diğer ülkelere kıyasla daha iyi muamelede bulundu." şeklinde konuştu.

Berger, Suriye'de muhalefet ve yönetimin bir araya geldiği adil siyasi bir çözümün ortaya konulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA