Batı Akdeniz'in İhracatı 'E-Ticaret'le Artacak

Batı Akdenizli 201 firma, Ekonomi Bakanlığının uyguladığı destek programı kapsamında eticaret sitelerine üye oldu BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Satıcı: 'eticaret aracılığıyla ürünler, dünyanın dört bir yanına ihraç edilecek'.

Batı Akdenizli 201 firma, dünyanın her bölgesindeki alıcılara e-ticaret yoluyla ihracat yapabilecek.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı açıklamada, internetten gerçekleştirilen ticaret hacminin her geçen yıl büyüdüğünü bildirdi.

Küresel e-ticaret sitelerinin dünyayı küçük bir pazara dönüştürdüğünü ve ürünleri, dünyanın dört bir yanındaki alıcılara ulaştırdığını vurgulayan Satıcı, e-ticaretin giderek önem kazandığı bir dönemde Türk ihracatçılarının sanal pazarda etkinliğini artırması, ürünlerini internet ortamından daha kolay pazarlayabilmesi için Ekonomi Bakanlığının destek programı başlattığını ifade etti.

Söz konusu programın Batı Akdeniz'de de ilgiyle karşılandığına dikkati çeken Satıcı, bölgede 201 ihracatçı firmanın, "www.alibaba.com", "www.turkishexporter.net", "www.kompass.com" gibi e-ticaret sitelerine üye olduğunu ifade etti.

e-ticaretin çağın gerekliliklerinden olduğunu, hızla yaygınlaştığını aktaran Satıcı, şunları kaydetti:

"2013'te 1,08 trilyon dolar olan küresel e-ticaret rakamları, 2016 yılında 1,95 trilyon dolara yükselmiş durumda. Global e-ticaretin 2020'de 10 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Örneğin, www.alibaba.com e-ticaret sitesinin 2 milyon mağazası ve 300 milyona yakın üye alıcısı var. Bir satıcıya 10'a yakın alıcı düşüyor. Ülkemizden en çok yapısal taşlar ve beton ürünleri, kuru meyve, hazır giyim, yiyecek-içecek ve koltuk takımları talep ediliyor."

Satıcı, "www.alibaba.com"da yaş meyve sebze ürünü alıcısı 8 bin firma olduğunu bildirdi. Bu rakamın madencilik ürünlerinde 12 bin, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 30 bin, kimyada ise 12 bin firma olduğunu belirten Satıcı, "En fazla ihraç ettiğimiz ürünlerin binlerce alıcısı var. Bu bölge ve ülke ihracatı açısından oldukça önemlidir. İhracatçılarımız bu fırsatı değerlendirecek. e-ticaret aracılığıyla ürünler, dünyanın dört bir yanına ihraç edilecek, ihracatımızın artmasına katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Satıcı, Türkiye'nin 2018 e-ticaret hedefinin 170 milyar lira, 2023 hedefinin ise 350 milyar lira olduğunu ifade etti.
Kaynak: AA