'Anadolu Medeniyetlerin Beşiğidir'

Alman Arkeolog Hauptmann: 'Artık biliyoruz ki Anadolu, medeniyetlerin beşiğidir. Anadolu, dünya tarihi açısından aynen Mısır, Mezopotamya ve eski Yunanistan gibi önemli'

Alman Arkeolog Prof. Dr. Harald Hauptmann, Anadolu'nun dünya tarihi açısından Mısır, Mezopotamya ve eski Yunanistan gibi önem taşıdığını söyleyerek "Anadolu medeniyetlerin beşiğidir." dedi.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaptığı arkeolojik araştırmalar, Göbeklitepe ve Nevali Çori kazılarına katkılarıyla bilinen Hauptmann, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Arkeoloji ve Etnografi Enstitüsünde "Anadolu'nun Neolitik Dönem Arkeolojik Buluntuları" konusunda seminer verdi.

Çatalhöyük, Göbeklitepe, Çayönü ve Nevali Çori gibi kazılarla ilgili bilgi veren Hauptmann, daha sonra Azerbaycanlı arkeologların sorularını yanıtladı.

Hauptmann, arkeologların 1960'lı yıllara kadar Anadolu'yu "Bereketli Hilal"in bir parçası ve Mezopotamya ile Yunanistan arasında bir köprü olarak gördüğü söyledi.

Hauptmann, "Çatalhöyük, Göbeklitepe, Nevali Çori kazılarından sonra bu görüş değişti. Artık biliyoruz ki Anadolu, medeniyetlerin beşiğidir. Anadolu, dünya tarihi açısından aynen Mısır, Mezopotamya ve eski Yunanistan gibi önemli." dedi.

Seminere, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral ve AMİA Başkan Yardımcısı Milletvekili Prof. Dr. İsa Hebibbeyli de katıldı.

Kaynak: AA