Yenilenebilir Enerjide Depolama Dönemi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez: 'Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde yeni bir sistem üzerinde çalışıyoruz' 'Güneşte depolama konusunu projenin bir parçası haline getiriyoruz. Yenilenebilir enerji için depolamayı tamamlayıcı bir unsur olarak görüyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Güneşte depolama konusunu projenin bir parçası haline getiriyoruz. Yenilenebilir enerji için depolamayı tamamlayıcı bir unsur olarak görüyoruz." dedi.

Dönmez, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliğinin (TÜREB) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında düzenlenen sektör toplantısında, batarya teknolojilerinin birçok sektörde gelişme sağlayabileceğini söyledi.

Söz konusu teknolojinin hayata geçirilmesinde sanayici ile entegre bir konsorsiyum modeli üzerinde çalıştıklarını anlatan Dönmez, "Güneş enerjisi ve depolama sistemlerinin bir arada olduğu hibrit sistemlerle ilgili yeni bir çalışma yürütüyoruz. Güneşte depolama konusunu projenin bir parçası haline getiriyoruz. Yenilenebilir enerji için depolamayı tamamlayıcı bir unsur olarak görüyoruz. Depolama kapasitesini belli oranda sağlayan bir proje üzerinde çalışıyoruz." diye konuştu.

Dönmez, deniz üstü rüzgar santrallerinde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün saha çalışmalarına devam ettiğini ve kamunun da projelerde kolaylaştırıcı bir rol üstleneceğini dile getirerek, "Sanayici de bu konuda çok istekli. En kısa sürede böyle büyük bir çalışma ile piyasanın önüne çıkmış olacağız." ifadesini kullandı.

Rüzgar enerjisini geleceğin hidrolik gücü olarak gördüklerini vurgulayan Dönmez, bu sektördeki yatırımcıların çok kısa sürede yaklaşık 5 Keban Barajı kapasitesine ulaştığını kaydetti.

- "Teşvik mekanizmasına ihtiyaç kalmadı"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırımlarında artık teşvik mekanizmalarına ihtiyaç kalmadığını belirterek, "Fiyat garantisi gibi mekanizmalardan artık uzak durmamız gerekiyor. YEKA gibi fiyat garantisi verilebilecek mekanizmalar zaten var ama onun dışında piyasanın oluşması için bu mekanizmalardan uzak durmamız lazım." dedi.

Yenilenebilir enerji mevzuatının 2020 sonrasında yenilenmesi gerektiğinin kendilerine iletildiğini aktaran Yılmaz, "Elbette bu doğru ama şunu söylemek istiyorum, bugün 2020'den sonra alım garantileriyle ilgili ne yapabiliriz. Bugün sektör bana karışma diyor. Ben sistemden para istemiyorum, istiyorsa ben sisteme para ödeyeyim diyor. Yani sektör 'gölge etme başka ihsan istemem' diyor. Artık sektör ihsan istemiyor. Bunu görmekten EPDK olarak mutluyuz." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA