Sudan'da Silah Toplama Kampanyası

Kampanyaya Kızıldeniz eyaletinin de dahil olduğu belirtildi.

Sudan'da vatandaşların elindeki yasa dışı silahları toplama kampanyasına Kızıldeniz eyaleti de dahil oldu.

Kızıldeniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid’in yayımladığı kararda, 2016 geçiş anayasası hükümlerine dayanılarak, ruhsatsız silahları toplayacak özel bir komitenin kurulduğunu açıklandı.

Kararnamede, komite başkanlığında Kızıldeniz stratejik direktör komutanının yer aldığı, ayrıca eyalet polis müdürü, güvenlik üyeleri ve savcılık temsilcisinin denetimiyle silah toplama işlemlerinin gerçekleşeceği belirtildi.

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Nisan 2017’de, ruhsatsız silahları iki aşamada toplamak istediklerini açıklamış, hükümet ile kabileler arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla silahların toplanması için komite kurmuştu.

Resmi makamlar, 6 Ağustos'ta halka ellerindeki silah ve cephaneleri en yakın karakola ya da askeri karargaha teslim etme çağrısında bulunmuş, Sudan Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Halife eş-Şami ise iki ayda Darfur ile Kordofan eyaletlerinde 15 binden fazla silah toplandığını, 500'den fazla arazi aracına el konulduğunu açıklamıştı.

Kabilelerin elindeki silahların sayısıyla ilgili resmi bir veri bulunmamakla birlikte bunun ağır silahlar dahil olmak üzere yüz binleri bulduğu ifade ediliyor.

Kaynak: AA