Kars Mesleki Yeterlilikte Merkez Olmaya Aday

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Strateji Geliştirme Başkanı Cemal Cihan Coşkun, Kars’ın mesleki yeterlilikte merkez olmaya aday olduğunu belirtti.

Coşkun, Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin önemine ve Kars için yaratacağı katma değer konusunda çalışanlara ve işverenlere yönelik gerekli mesajların verildiğini kaydetti.

MYK Strateji Geliştirme Başkanı Cemal Cihan Coşkun, “Türkiye’de nitelikli insan kaynağının oluşmasında önemli görevler üstlenen MYK’nın; ulusal meslek standartlarının hazırlanması, meslek standartlarına dayalı sınav ve belgelendirme sisteminin kurulması ve işletilmesi ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin geliştirilmesine yönelik görevleri yerine getirdiği ifade ederek, bugüne kadar 777 mesleğin standardının Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu standartlara göre sınav ve belgelendirme yapmak üzere uluslararası akredite 125 kuruşun yetkilendirildiğini, yapılan sınavlarda başarılı olan yaklaşık 300.000 kişinin Mesleki Yeterlilik Belgesi aldı. Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin önemine ve Kars için yaratacağı katma değer konusunda çalışanlara ve işverenlere yönelik dikkat çekici mesajlar vermiştir” dedi.

Mesleki Yeterlilik Belgesinin başta tehlikeli işler olmak üzere birçok alanda çalışanlar ve iş kurmak isteyenler için zorunlu hale getirildiğini ifade eden Coşkun, “Uluslararası geçerliliği de olan MYK Belgesinin ülkemizin en güvenilir ve tercih edilen sertifikası olma yönünde önemli adımlar atıldığını, Kars’ın jeopolitik konumu ve potansiyeli ile Doğu Anadolu ve Kafkasya’nın en güçlü mesleki yeterlilik, sınav ve belgelendirme merkezi haline gelebileceğini, bunun için üniversitemiz veya meslek kuruluşları bünyesinde yapılacak yatırımla sadece Kars’a değil bölgeye hizmet eden bir merkezin kurulabilecek” diye konuştu.

Kars’ta bugüne kadar 56 mesleki yeterlilik sınavı yapıldığını ve sınavlarda 216 kişinin Mesleki Yeterlilik Belgesi alarak niteliklerini belgelendirdiğine dikkat çeken Coşkun, bu kişilerin sınav ve belgelendirme ücretlerini de karşıladıklarını kaydetti.

Coşkun, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi bireyleri istihdam edenler için sigorta primi işveren 48 aya kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasına yönelik teşviki hatırlatarak, çalışanların ve işverenlerin mesleki yeterlilik belgesine yönelmesi gerektiğini vurguladı.

Kars’a olan ilginin daha da artacağına dikkat çeken Coşkun, Kars’a özgü mesleklerin standartlarını da belirleyerek hem çalışma hayatına hem de kültür mirasına önemli eserler bırakacaklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA