Filistinliler İki Devletli Çözüme Olan İnancını Kaybediyor

Geçen yıl Filistinlilerin 'iki devletli' çözüme desteği yüzde 49,6 iken bu yıl yüzde 35,8'e geriledi.

Filistin kamuoyu üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasıyla beraber İsrail-Filistin barış görüşmeleri ve iki devletli çözüm konusunda Filistin halkının tutumunda köklü ve radikal değişiklikler meydana geldi.

Kudüs Enformasyon ve İletişim Merkezi (JMCC) tarafından yapılan araştırmaya göre, geçen yıl şubat ayında yüzde 49,6 oranında "iki devletli" çözümden yana olan Filistinlilerin desteği bu yıl yüzde 35,8'e geriledi.

Buna karşın, geçen yıl yüzde 18,1 oranında "iki halklı tek devlet" çözümüne destek veren Filistinlilerin sayısı artarak yüzde 23,9'a yükseldi.

Öte yandan, Filistin halkının hedeflerini gerçekleştirmenin yolunun İsrail ile barış görüşmelerinden geçtiğine inanan Filistinlilerin oranı yüzde 37,6'dan yüzde 25,2'ye düştü.

İsrail'e karşı silahlı direnişe destek veren Filistinlilerin yüzde 30,3 olan oranında da artış yaşanarak yüzde 35,7'ye çıktığına dikkat çekilen araştırmada, barışçıl toplumsal direnişe desteğin de yüzde 25,4'ten yüzde 30,8'e yükseldiği kaydedildi.

Araştırmada, başkenti Kudüs olmayan bir Filistin devletinin kabul edilemeyeceğini belirten Filistin halkının yüzde 96,1 oranında ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan kararını reddettiği belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık 2017'de yaptığı açıklamada Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatını verdiğini duyurmuştu.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in, "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

Filistinliler, Birleşmiş Milletlerin 181 numaralı kararı çerçevesinde 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasını talep ediyor.
Kaynak: AA