Erbil-Kerkük Kara Yolunun Yeniden Açılması Gündemde

Yaklaşık 5 aydır kapalı olan ErbilKerkük kara yolunun bu hafta açılma ihtimali gündeme geldi.

Irak'ta Erbil ile Bağdat arasında çıkan askeri gerginlikten dolayı yaklaşık 5 aydır kapalı olan Erbil-Kerkük kara yolunun bu hafta içinde trafiğe açılma ihtimalinin olduğu belirtildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefet cephesinde yer alan İslami Toplum Partisi (Komel) Milletvekili Zana Rustayi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasında 16 Ekim 2017'de meydana gelen askeri gerginlik nedeniyle trafiğe kapatılan Erbil-Kerkük ticari kara yolunun bu hafta içinde açılabileceğini söyledi.

Kerkük yolunun eski IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından kapatıldığını iddia eden Rustayi, merkezi hükümetin yolun açılmasına ilişkin herhangi bir sorun veya engel çıkarmadığını söyledi.

Yolun açılması ve bölge halkının daha fazla mağdur olmaması için KDP'ye birkaç defa yazılı ve sözlü talepte bulunduklarını hatırlatan Rustayi, KDP'nin bu hafta içinde kara yolunu açma kararı aldığını kaydetti.

Kara yolunun trafiğe kapatılmasından bu yana başta Türkiye'den gelen yük tırları olmak üzere bölge sakinleri Erbil-Süleymaniye arasındaki tehlikeli ve eski yolu kullanarak Kerkük'e, oradan da Bağdat'a gidiyor.

Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçler, 16 Ekim 2017'de Peşmerge'nin 3 yıldan uzun süre elinde tuttuğu Kerkük'e askeri operasyon düzenlemiş ve tüm vilayeti kontrol altına almıştı.

Kerkük'ten çekilmek zorunda kalan Peşmerge güçlerinin bir kısmı Süleymaniye ve Erbil kentine çekilmiş, Iraklı güçlerin olası ilerlemesine karşı Erbil-Kerkük kara yolunu trafiğe kapatılmıştı.

Kaynak: AA