Çin, Abhazya Madenlerine Talip Oldu

Çin’den Abhazya’ya gelen iş adamları, Abhazya Devlet Mülkiyet Yönetimi ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Vakhtang Pipiya ile yaptıkları görüşmede Abhazya madenlerinden turizm alanına kadar işbirliği teklif etti.

Çin, Abhazya Madenlerine Talip Oldu
Abhazya’da geçtiğimiz ay içerisinde yasalaşan özelleştirme kanunundan sonra Çin’in Pekin şehri merkezli Kaka Chain-Real Estate yöneticileri Abhazya tarafına tekliflerini sundu. Gerçekleştirilen görüşmelerde Çin tarafı turizm ve enerji konularında işbirliği için hazır olduklarını iletti. Vakhtang Pipiya, daha önce turizm konularında Çinlilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Bu, Çin tarafıyla gerçekleştirdiğimiz ikinci görüşme. İlk görüşmeden sonra Çin’e turist göndermiş, Abhazya’ya da Çinli turistleri ağırlamıştık. Şimdi Çin tarafıyla büyük bir turizm şirketi kurmak istiyoruz” dedi.



"Kömür madenleri ile ilgili görüşmeler sürüyor"

Vakhtang Pipiya, Çinli işadamlarıyla ekonomik işbirliğini genişletmek istediklerini dile getirerek, "Çin tarafıyla turizm alanının dışında Tkorçal şehrinde bulunan kömür madenlerinin onarılması ve tekrar üretime katılmasının yanı sıra enerji alanında da işbirliği yapmak için görüşüyoruz. Küçük ölçekli hidroelektrik santrallerinin de onarılıp tekrar faal hale getirilmesi de görüşmelerimiz arasında” dedi.

Abhazya’da Sovyetler döneminden sonra üretime kapanan 23 devlete kayıtlı iş yeri ve üretim tesislerinin özelleştirilmesi kararı alınmıştı. Abhazya’nın Tkorçal şehri Sovyetler döneminde maden yatakları nedeniyle önemli bir şehirdi. Şimdilerde hayalet şehri andıran Tkorçal’ın yatırımlarla birlikte yeniden hayat bulması bekleniyor.
Kaynak: İHA