Avrupa Adalet Divanı'ndan 'Balıkçılık Anlaşması' Kararı

Avrupa Adalet Divanı, AB'nin Fas ile yaptığı balıkçılık anlaşmasının Batı Sahra'yı kapsamadığına hükmetti.

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği'nin (AB) Fas ile yaptığı balıkçılık anlaşmasının Batı Sahra'yı kapsamadığına karar verdi.

AB'nin en üst düzey mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, AB ve Fas arasında yapılan balıkçılık anlaşmasına ilişkin kararını açıkladı.

Avrupa Adalet Divanı kararında, taraflar arasında yapılan balıkçılık anlaşmasının geçerli olduğu ancak anlaşmalarda özellikle belirtilmediği gerekçesiyle Batı Sahra'nın çevresindeki denizleri kapsamadığına hükmedildi.

Batı Sahra'nın söz konusu anlaşma kapsamında yer almasının uluslararası hukukun bazı kurallarına aykırı olacağı belirtilen kararda, "AB ile Fas arasındaki balıkçılık anlaşması, Batı Sahra'ya ve çevresindeki denizlere uygulanmadığı sürece geçerli durumdadır." ifadesi kullanıldı.

AB ve Fas 1996 ve 2012'de yaptığı anlaşmayla karşılıklı olarak tarım ürünleri, işlenmiş gıda, balık ve balık ürünleri ticaretinde gümrük vergisini kaldırmıştı. Fas, çeşitli mali desteklemeler karşılığında AB ülkelerinin balıkçı gemilerinin kara sularında çalışmasına izin vermişti.

Batı Sahra'nın bağımsızlığı yanlısı bir dernek balıkçılık anlaşmasını Avrupa Adalet Divanı'na taşımıştı

-Batı Sahra sorunu

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ve Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991'de BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Kaynak: AA