AB Komisyonu Başkanı Juncker Karadağ'da

Juncker: '(Batı Balkan) Stratejinin, Balkan ülkelerine Avrupa perspektifi sağlama konusundaki isteğimizin göstergesi olduğunu düşünüyorum. Karadağ, gerçekleştirdiği ciddi reformlar sayesinde bölgedeki diğer ülkelere nispeten daha hızlı ilerliyor'

AB Komisyonu Başkanı Juncker Karadağ'da
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Karadağ'ın Batı Balkan ülkelerinden daha hızlı ilerlediğini ancak üyelik tarihinin Karadağ'ın gereken şartları yerine getirme süresine bağlı olduğunu söyledi.

Başkent Podgoritsa'daki resmi temasları kapsamında Karadağ Başbakanı Dusko Markovic ile bir araya gelen Juncker, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Karadağ'ın durumunu değerlendirdi.

Yakın zamanda Batı Balkan stratejisini açıkladıklarını hatırlatan Juncker, söz konusu stratejinin reformların devam ettirilmesi konusunda cesaret verici olması gerektiğini belirterek, "Stratejinin, Balkan ülkelerine Avrupa perspektifi sağlama konusundaki isteğimizin göstergesi olduğunu düşünüyorum. Karadağ, gerçekleştirdiği ciddi reformlar sayesinde bölgedeki diğer ülkelere nispeten daha hızlı ilerliyor." şeklinde konuştu.

Karadağ'ın AB üyesi olacağı tarihin henüz belli olmadığını söyleyen Juncker, "Buraya boş vaatlerde bulunmak için gelmedim. Karadağ'ın üyelik tarihi, şartları yerine getirme süresine bağlı. Bu nedenle, stratejide bahsi geçen 2025 yılı bir vaat olarak değil, emin adımlarla ilerlenmesi gereken bir perspektif olarak değerlendirilmeli." dedi.

Başbakan Markovic'in reformlar konusundaki olumlu yaklaşımını ikna edici bulduğunu ifade eden Juncker, "Buradan, Karadağ'ın oldukça ilerlediğini ve birlikte büyük şeyler yapabileceğimizi söyleyebilirim." diye konuştu.

Markovic de AB'nin genişleme politikasının "canlandığını" vurgulayarak, "Burada en önemli mesaj Batı Balkan ülkelerinin Avrupa'nın bir parçası haline geleceğidir, bu konuda biz de AB de üzerine düşeni yapacaktır. AB'ye üye olmak isteyen ülkeler olarak hem kendi hazırlığımız hem AB'nin yeni üyeleri kabul etme hazırlığı üzerinde birlikte çalışmalıyız." ifadesini kullandı.

AB'nin kapılarının yeni üyelere açık olduğunu anımsatan Markovic, AB Komisyonu ve Juncker'e teşekkürlerini ileterek, Karadağ'ın üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini belirtti.

Ülke ekonomisini güçlendirmek adına çalışmalar yapacaklarını belirten Markovic, "Bizim beklentimiz yılın ilk yarısında iki yeni fasıl açmak yönünde. 23 ve 24 nolu fasıllara odaklanacağız." şeklinde konuştu.

Juncker'in Karadağ'daki temasları kapsamında Meclis Başkanı İvan Brajkovic ile de görüşmesi planlanıyor.
Kaynak: AA